Hebben 60 duizend zzp’ers opdrachten verloren door wet DBA?

De Volkskrant checkt in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart politieke uitspraken op waarheidsgehalte. Vandaag: hebben 60 duizend zzp’ers opdrachten verloren door de wet DBA?

‘Eén van de dringendste opdrachten voor een volgend kabinet is het herstellen van de rust op de zzp-markt’, betoogde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven in een column op Business Insider, waarin ze het huidige kabinetsbeleid en de ‘desastreuze’ wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties hekelt. ‘Door de wet DBA hebben meer dan 60.000 zelfstandigen opdrachten verloren.’

Wat is hiervan waar? pierre-spaninks-zzp

Het aantal zelfstandigen zonder personeel is de afgelopen jaren toegenomen tot ruim 1 miljoen, meer dan 11 procent van de beroepsbevolking. Intelligence Group, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in arbeidsdata, voert sinds 2003 het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) uit onder een representatieve steekproef van de Nederlandse beroepsbevolking. Sinds mei vorig jaar, toen de wet DBA in werking trad, heeft Intelligence Group samen met zzp-expert Pierre Spaninks vragen toegevoegd specifiek voor zzp’ers om ieder kwartaal het effect van de omstreden wet op hun werkzaamheden te meten.

Hele artikel · Bron: Volkskrant · 30/1/2017

Deel dit bericht via: