9 belastingtips voor ZZP’ers

belastingdienstOp verzoek van Money Talks heeft fiscalist Ingrid Allemekinders van EY dit verhaal geschreven dat alle zelfstandige ondernemers echt moeten kunnen lezen over de belastingen. Deze 9 tips geven je houvast bij de aangifte voor de belastingen.

De inkomsten van een ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel) dienen aangegeven te worden in box 1 van de belastingaangifte. De vraag is hoe deze inkomsten moeten worden aangemerkt: als winst uit onderneming, als loon of als resultaat overige werkzaamheden. Dit is afhankelijk van de feiten en omstandigheden.

De volgende tips zijn voornamelijk gericht op de ZZP’er waarvan de inkomsten als winst uit onderneming worden aangemerkt. Indien de inkomsten als loon of als resultaat overige werkzaamheden worden aangemerkt, profiteert u niet van diverse fiscale voordelen.

1) Zorg dat u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting

Bent u een ZZP’er? Zorg ervoor dat u als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt aangemerkt. Een ondernemerschap kan namelijk veel fiscale voordelen opleveren.

2) Houd een urenregistratie bij van de werkzaamheden

Een ondernemer kan in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Hiervoor dient de ondernemer in een kalenderjaar minstens 1.225 uren aan werkzaamheden te verrichten  voor zijn onderneming.

3) Andere voordelen als ondernemer

  • a. MKB-winstvrijstelling
  • b. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
  • c. Energie-investeringsaftrek
  • d. Milieu-investeringsaftrek
  • e. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
  • f. Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

4) Startende ondernemer (zelfstandigenaftrek + startersaftrek)

Was u in 2015 een startende ondernemer, dan profiteert u van nog meer fiscale voordelen.

5) Kleineondernemersregeling (KOR)

De KOR is een faciliteit voor de omzetbelasting. Indien er na aftrek van voorbelasting in een jaar minder dan € 1.883 aan te betalen omzetbelasting is, dan heeft u recht op een omzetbelastingvermindering.

6) Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2015 aanvragen

1 juli 2016 is de datum om in de gaten te houden, want vanaf deze datum wordt er door de Belastingdienst belastingrente berekend over het te betalen bedrag aan belasting.

7) Voorkom verliesverdamping

Het is aan te bevelen om het saldo van te verrekenen verliezen in de gaten te houden en hier gebruik van te maken.

8) Middeling

Een ondernemer/ZZP’er heeft vaak geen stabiel inkomen. Het ene jaar kan hij meer verdienen dan het andere jaar. In dat geval is het goed om te kijken of middeling een voordeel oplevert.

9) De Verklaring Arbeidsrelatie verdwijnt, de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties komt

Het verschil met de VAR is dat de regels zijn verminderd en de Belastingdienst in beginsel weer de mogelijkheid heeft om voor elke zelfstandige die wordt ingehuurd de discussie te openen over de aanwezigheid van een (fictieve) dienstbetrekking.

Verdere details van de 9 punten in het hele artikel · Bron: RTLZ · 16/3/2016

(Lees ook de disclaimer van EY onderaan het artikel)

Deel dit bericht via: