Aantal zzp’ers dat opdrachten misloopt verdriedubbeld

wet-dba-belastingdienstHet aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) dat last ondervindt van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is in de eerste drie maanden van dit jaar sterk gestegen. Verloren eind 2016 zo’n 24.000 zzp’ers door de wet één of meerdere opdrachtgevers, in de eerste drie maanden van 2017 is dit aantal gestegen naar 77.000.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks.

De DBA-wet is specifiek gericht op de naar schatting vierhonderdduizend zzp’ers die hun arbeid of diensten aanbieden op de zakelijke markt. In december vorig jaar berekenden Intelligence Group en Spaninks dat tot dan toe ongeveer 46.000 (12 procent) van hen werk als zelfstandige waren kwijtgeraakt. Iets minder dan de helft (22.000) kon alsnog aan de slag via een uitzendbureau of een payrollbedrijf. Iets meer dan de helft (24.000) bleef met lege handen achter.

Inmiddels zijn 99.000 (25 procent) van de betreffende vierhonderdduizend zzp’ers werk als zelfstandige kwijtgeraakt, meer dan twee keer zoveel als eind vorig jaar. Het aantal getroffen zelfstandigen dat alsnog aan de slag kon via een uitzendovereenkomst of payrollcontract zou op 22.000 constant zijn gebleven. Het aantal zzp’ers dat opdrachten helemaal aan hun neus voorbij zag gaan, is echter meer dan verdrievoudigd en betreft nu zo’n 77.000 zelfstandigen.

Hele artikel · Bron: Computable · 18/4/2017

Deel dit bericht via: