Afschaffen belastingvoordeel zzp’ers is weer een optie voor Ministerie van Financiën

minsterie van financien - zzpnieuws-nlHet afschaffen van het belastingvoordeel voor zzp’ers is weer een optie die bekeken gaat worden door het Ministerie van Financiën aldus berichten in de Volkskrant vandaag.

Het is onderdeel van een pakket waarin het Ministerie van Financiën opties ziet om totaal 50 miljard euro aan bezuinigingen door te voren.  Niet is heilig, zo blijkt. Op de lijst staan ook bezuinigingen waarover VVD en PvdA het, sinds ze in 2012 aan het kabinet Rutte-Asscher begonnen, nooit eens over hebben kunnen worden. Zoals het afschaffen van het 2,5 miljard kostende belastingvoordeel voor zzp’ers. De lijst bevat bijna vierhonderd bezuinigingsvoorstellen, waaronder het afschaffen van het belastingvoordeel voor zzp’ers, het beperken van ontwikkelingssamenwerking tot ‘noodhulp’, het afschaffen van de landmacht en het snijden in fiscale voordelen bij het aannemen van oudere werknemers.

Met die opbrengst kan het kabinet grofweg twee dingen doen: weer uitgeven aan andere dingen of het huidige tekort op de rijksbegroting omzetten naar een historisch groot overschot zodat de staatsschuld kan worden afgelost. Dit blijkt uit ‘de menukaart’ die het ministerie van Financiën in strikt vertrouwen aan de fracties in de Tweede Kamer heeft verstrekt. De kaart is in het bezit van de Volkskrant.

Alle ministeries hebben meegeschreven aan deze zogenoemde Ombuigingslijst met daarop bijna 400 bezuinigingsvoorstellen, van kansrijk tot twijfelachtig. In de wandeling heet de lijst ‘de menukaart’, omdat politieke partijen hem in de komende maanden gebruiken bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma’s voor de verkiezingen van maart 2017.

Ook speelt de lijst naar verwachting een centrale rol bij de kabinetsformatie die daarop volgt. Zou het volgende kabinet alle bezuinigingsvoorstellen volgen en de opbrengst louter gebruiken om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, dan ontstaat het grootste overschot op de rijksbegroting in de naoorlogse geschiedenis.

Hele artikel · Bron: Volkskrant · 1/6/2016

Deel dit bericht via:

2 Reacties op Afschaffen belastingvoordeel zzp’ers is weer een optie voor Ministerie van Financiën

  1. Begin dan maar met het wachtgeld op het niveau van de WW te brengen met onmiddellijke ingang
    Werkloos is werkloos levert gelijk miljarden op
    En moeten die zakkenvullers gewoon werk gaan zoeken net als gewone burgers en stoppen met
    St Klaas spelen voor allochtonen terwijl wij NEDERLANDERS van alle kanten worden uitgeperst !

  2. Bij de zorg hebben ze al veel om zeep geholpen, zonder ook maar een moment te gaan kijken hoe het er werkelijk aan toe gaat daar. Laat ze eerst maar eens stoppen met al die hulp aan Griekenland, dat is een bodemloze put. ZZP-ers zijn over het algemeen hardwerkende mensen, die niet op een uitkering willen teren. Misschien moeten de politici eens undercover gaan in de diverse branches, zoals bij dat televisieprogramma en praten met Jan de arbeider die onderaan die hoge ladder staat.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.