Bedrijven werken zzp’ers de deur uit door nieuwe wet

bouwvakkers zzpnieuwsnlVerschillende bedrijven sturen zzp’ers de laan uit vanwege nieuwe wetgeving. Door deze terughoudendheid lopen ondernemers inkomsten mis.

Een aantal grote aannemers willen bijvoorbeeld alleen nog maar met een flinke groep zzp’ers in zee als ze zich laten inhuren via een tussenpersoon. zoals een uitzendbureau of payrollbedrijf, of via een tijdelijk contract. RTL Z hoort steeds meer klachten van zzp’ers met vergelijkbare verhalen.

Er is veel onduidelijkheid over de gevolgen van de nieuwe wet. Zzp’ers en opdrachtgevers moeten samen een contract opstellen waarin duidelijk wordt dat een ondernemer niet hetzelfde werk doet als iemand in dienst bij het bedrijf. Als de Belastingdienst vindt dat deze verschillen niet groot genoeg zijn, moet het bedrijf veel extra geld aan de Staat betalen. Veel bedrijven zien dat risico niet zitten.

Waarom is de wet veranderd?

Kortgezegd zou je kunnen zeggen dat er twee soorten zzp’ers bestaan: de ene groep werkt in een ‘verkapt dienstverband’. Dat betekent dat ze eigenlijk fulltime voor een baas werken, maar geen recht hebben op bijvoorbeeld een WW-uitkering of pensioen. Een groot deel wil liever in loondienst bij een bedrijf, maar heeft daartoe geen mogelijkheid. De overheid wil hen beschermen met een nieuwe wet.

De andere groep is juist blij met de vrijheid die het ondernemerschap hen brengt. Ze beschouwen zichzelf als ondernemer en werken voor verschillende opdrachtgevers wanneer het hen uitkomt. Doordat veel bedrijven liever geen zzp’ers meer inhuren, worden zij het slachtoffer van de nieuwe wet.

 

Hele artikel · Bron: RTLZ · 16/5/2016

Zie ook: ZZP’ers in de knel door nieuwe regels (met oa Mathijs Bouman)

Deel dit bericht via: