‘Beëindig contract met zzp’er als niet te bewijzen is dat hij als zelfstandige werkt’

Beeld: Pierre Spaninks 2015 (c)
De gezichten staan strak aan de grote ronde tafel in kamer 1.12 van het Amsterdamse kantoor van Deloitte. Voor de personeelsfunctionarissen van het grootwinkelbedrijf, de woningcorporatie of de computerfabrikant valt er weinig te lachen op een bijeenkomst over de afschaffing van de verklaring arbeidsrelatie (VAR). Ook de aanwezige dienstverleners die tijdelijk personeel bemiddelen, zijn op voorhand niet vrolijk gestemd over de introductie van model- en maatwerkovereenkomsten waarin opdrachtgevers en -nemers voor elke opdracht hun arbeidsrelatie moeten vastleggen.
Accountants- en belastingadviesorganisatie Deloitte praat door het hele land — tijdens besloten sessies — klanten bij over wat hun te wachten staat als op 1 mei de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) van kracht wordt. Andere adviesbureaus doen hetzelfde.
De adviseurs van Deloitte betreuren het dat zij geen zekerheid kunnen bieden over de eisen waaraan opdrachtgevers straks moeten voldoen om vervelende verrassingen bij de inhuur van zzp’ers te voorkomen. Invoering van de nieuwe wet is al twee keer uitgesteld, maar nog steeds is onduidelijk hoe de Belastingdienst gaat toetsen of papieren overeenkomsten en feitelijke werkzaamheden met elkaar corresponderen.
Term deregulering
Eén ding staat vast voor de aanwezigen: de term deregulering in de nieuwe wet lijkt in tegenspraak met het extra werk dat de personeelsfunctionarissen moeten verzetten om te voorkomen dat er discussie ontstaat over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en -nemer. Met als gevreesde uitkomst dat de Belastingdienst achteraf oordeelt dat sprake is geweest van een (fictief) dienstverband, waarover met terugwerkende kracht loonheffing verschuldigd is.
‘Wij zijn nu negen maanden verder, maar de Belastingdienst weet minder dan toen wij begonnen’, zegt een personeelsfunctionaris die een overeenkomst voor zzp’ers goedgekeurd probeert te krijgen. ‘De Belastingdienstmedewerkers waar wij mee praten, worden strak aangestuurd en hebben geen bevoegdheden. Op onze voorstellen krijgen we alleen maar tegenvragen terug: “hoe zit dit en hoe zit dat?”‘
Schijnzekerheid
De schijnzelfstandigheid die het kabinet zegt te bestrijden met het invoeren van de nieuwe wet, leidt vooralsnog tot schijnzekerheid voor opdrachtgevers, aldus Richard van Steenwijk van Deloitte.
Hele artikel · Bron: FD · 30/3/2016
En als het niet lukt, vraagt de belastingdienst dan ww aan? Zoals het er nu uitziet komen er veel mensen in de ww terecht! Maar goed, kneusjes als Rutte en Knot willen dat toch ook?
WW? Daar hebben zzp’ers toch geen recht op? Wordt volgens mij bijstand nadat je evt bezittingen ook kwijt bent.
Niet de ww maar de bijstand. Er is namelijk geen ww premie betaald.