CBS: 4 op de 10 zzp’ers betalen geen inkomstenbelasting

Bijna vier op de tien zzp’ers betalen geen cent inkomstenbelasting. Zij zijn als ondernemers wel belastingplichtig over hun inkomen, maar hebben zoveel aftrekposten dat ze onder de streep niets hoeven mee te betalen aan de belasting waarmee de staat onder meer de AOW bekostigt.

Dit blijkt uit een door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgevoerde analyse van de belastingaangiften van zzp’ers over 2014. Het is voor het eerst dat het CBS becijfert hoe groot het aandeel zzp’ers is dat niet bijdraagt aan de belangrijkste geldbron voor de schatkist, de loon- en inkomensbelasting, noch aan de premies voor de oude dag (AOW), het nabestaandenpensioen (ANW) en langdurige zorg voor bijvoorbeeld gehandicapten of bejaarden (WLZ).

Belastingprivileges

Het CBS telde in 2014 849 duizend zzp’ers voor wie het ondernemerschap hun enige of belangrijkste bron van inkomsten was. Van deze zzp’ers hoefden er 314 duizend geen inkomstenbelasting te betalen, dankzij belastingprivileges als de zelfstandigenaftrek (7.280 euro per jaar) en de MKB-winstvrijstelling (14 procent belastingvrije winst). Deze belastingprivileges leidden ertoe dat zzp’ers geen belasting hoeven te betalen over hun eerste 24 duizend euro aan verdiensten, bijna vier keer zoveel als wat een werknemer belastingvrij kan verdienen.


Hele artikel · Bron: Volkskrant · 11/6/2017

Lees ook · Volkskrant bast weer zzp’ers · Bron: TPO

Lees ook · Vier op de tien zzp’ers betalen geen inkomstenbelasting · Bron: FD

Lees ook · Groot deel zzp’ers betaalt geen inkomstenbelasting · Bron: NU.nl

Deel dit bericht via:

1 Reactie op CBS: 4 op de 10 zzp’ers betalen geen inkomstenbelasting

  1. Kan iemand mij uitleggen hoe ze aan het bedrag van 24.000 euro komen. Wanneer je aan dit bedrag wil komen moet je zo’n 130.000 euro winst uit je onderneming hebben.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.