Checklijstje zzp’ers: hoe stel je een modelovereenkomst op?
Sinds 1 mei van dit jaar worden er voor zzp’ers geen VAR’s meer verstrekt. Vanaf 1 mei 2016 geldt een transitieperiode van 1 jaar. In dat jaar zal de Belastingdienst zzp’ers en opdrachtgevers informeren. De Belastingdienst zal dan geen naheffingen en boetes opleggen als partijen voldoende hebben gedaan om volgens de Wet DBA te werken.
Werk je met een door de Belastingdienst goedgekeurd modelcontract, dan heb je zekerheid dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden. De goedkeuring is vijf jaar geldig. Dat is anders dan de VAR, want die moest je ieder jaar opnieuw aanvragen.
De crux zit hem hierin: wijk je volgens de Belastingdienst (teveel) af van het contract, dan geldt de vrijwaring niet meer. De fiscus beoordeelt dan alsnog die opdracht een arbeidsovereenkomst is. Als dat zo is, kan de Belastingdienst zowel bij jou als bij de opdrachtgever een naheffing en een boete opleggen. Voor jou als zzp’er heeft dat tot gevolg dat de uren die je op die opdracht hebt gewerkt niet meetellen voor jouw zelfstandigenaftrek. Daarvoor moet je minimaal 1225 uur per jaar als zelfstandige werken.
Hoe stel je een goede modelovereenkomst op en voorkom je naheffing?
Hele artikel met het checklijstje · 9/7/2016