De impact van de ZZP-HorrorWet
Stelt u zich eens voor dat iedereen in Nederland (dus: u ook) per 1 mei aanstaande verplicht elke dag, binnen en buiten, een helm moet dragen. Weer of geen weer. Bij vorst of bij een hittegolf. Altijd. Onvoorwaardelijk. En, je krijgt een flinke boete als je betrapt wordt zonder helm. De overheid vreest namelijk dat er een meteoriet kan neerstorten. En daar moet je de burgers tegen beschermen. Vandaar die helm. Wat zou u doen?
Natuurlijk vraagt u zich af waar deze column over zal gaan, toch? Want, u bent immers op een pagina van de Financiële Telegraaf. Dan verwacht je iets over economie, arbeidsmarkt, financiën, ondernemerschap et cetera et cetera. En nee, ik ga het hier niet hebben over de economische gevolgen van een meteorietinslag in Nederland.
Wel heb ik het met u over de Zzp-HorrorWet, die vorige week (ook) door de Eerste Kamer is aangenomen. Vanaf 1 mei moeten we met modelovereenkomsten gaan werken. Omdat de VAR, waar we jarenlang dik tevreden over waren (hoewel, deze ook overbodig was…), schijnbaar een vorm van schijnzelfstandigheid in de hand werkte.
Interessant. Want, er lijkt nu een probleem te zijn opgelost dat initieel nooit goed is gedefinieerd. En de vage definities– van het begrip schijnzelfstandigheid – die er wél zijn, geven aan dat er in Nederland nauwelijks sprake is van schijnzelfstandigheid. Toch is die wet van de modelovereenkomsten er nu en dat betekent een onwaarschijnlijke vergroting van de administratieve lastendruk voor de zzp’er. De goeden lijden dus onder de kwaden.
Advies
Het belangrijkste advies voor zzp’ers is dan ook eenvoudig: neem een administratief medewerk(s)ter aan die elk jaar alle modelovereenkomsten, die je moet gaan afsluiten met je klanten en opdrachtgevers, gaat administreren. En gaat controleren. Want, je zult maar een ondernemende zzp’er zijn die elk jaar ongeveer 33 zakelijke klanten bedient én ook nog eens zakelijke workshops geeft. Ik bijvoorbeeld. Vorig jaar 22 workshops gegeven. Gemiddelde deelname in de zaal: 35 ondernemers. Dat betekent dan dat ik in totaal 803 modelovereenkomsten (contracten!) moet afsluiten. (22 workshops x 35 deelnemers + 33 zakelijke klanten.). Want, die workshopdeelnemers zijn uiteindelijk ook mijn opdrachtgevers. Zij betalen mij. En ik moet daarvoor een prestatie leveren.
Hele artikel · Bron: Telegraaf · 9/2/2016