De overheid heeft niet veel aan de zzp’er

Een zzp’er kost het Rijk meer dan dat hij oplevert. Naar die conclusie neigt het onlangs verschenen rapport van onderzoeksbureau SEO Economisch onderzoek.

In 2015, de meest recente cijfers, was het Rijk zo’n 3,5 miljard euro kwijt aan fiscale regelingen voor zelfstandigen, zoals de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Maar veel voordeel ondervindt de Nederlandse economie er niet van. Slechts 3 procent van de zzp’ers groeit door tot een bedrijf met personeel. Veertig procent van de zzp’ers verdient zo weinig dat ze geen belasting hoeven te betalen.

De verwachtingen waren heel anders toen de zelfstandigenaftrek in 1975 werd ingevoerd. De toen nog tijdelijke aftrek moest kleine ondernemers na de oliecrisis van 1973 en de hoge inflatie van 10 procent een steuntje in de rug bieden, vond toenmalig staatssecretaris Martin van Rooijen: om het hoofd boven water te houden en uiteindelijk door te groeien. “Het begin was heel bescheiden”, zei Van Rooijen begin dit jaar in het Het Financieele Dagblad.
Kleine ondernemers mochten in de jaren zeventig maximaal 1200 gulden (536 euro) fiscaal aftrekken van hun winst voordat de inkomstenbelasting werd berekend. Nu bedraagt de aftrek bijna 7300 euro. Veel te veel, vindt Van Rooijen. “Mijn vraag is waarom de staat de koe niet bij de horens heeft gevat”, vroeg hij zich begin 2016 af tijdens een debat in de Eerste Kamer.

Hele artikel · Bron: Trouw · 10/6/2017

Deel dit bericht via:

4 Reacties op De overheid heeft niet veel aan de zzp’er

  1. Mario de Raden // 11/06/2017 | 10:08 op 10:08 //

    Sinds wanneer is het Rijk een bedrijf? In tijden dat er veel ontslagen waren in de mindere jaren werd iedereen maar aangespoord om zzp-er te worden.. hoefden ze niet zoveel aan we uit te betalen.(UWV??).. Zzpers kiezen om te werken en doen er alles aan om hun kleine bedrijfje in het leven te roepen. In Den Haag moeten ze zich eens buigen over daadwerkelijke problemen waarvan iedere partij zegt voor de verkiezingen dat mocht deze gekozen worden zij probleem (en) X gaan aanpakken. Wie de schoen past trekt hem aan..

  2. Als de overheid’niet veel voordeel’van de ZZP’er heeft hebben ze nog altijd geen nadeel van deze groep,veelal hardwerkende, mensen. Daarnaast valt er andersom sowieso al niets te claimen bij dezelfde overheid.
    Misschien net als in Finland toch maar eens een proef met het basisinkomen uitproberen?

  3. Ik sta anders wel ieder jaar 30 procent van mijn inkomen af aan die lui. Maar ik wil ze best tegemoet komen door de bijstand in te gaan hoor…

  4. Heeft “de zzp’er” veel aan de overheid ? Een overheid die tegenstrijdige wetgevingen creërt en de huiseigen instantie ‘s en haar eigen diensten uitkleed ? Die NL in de uitverkoop zet tegen bodemprijzen ?
    Je moet tegenwoordig geld meenemen om werk te behouden of een baan te kopen. Denk daar maar eens over na.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.