De VAR wordt afgeschaft

bouman

Hoera! Alle zzp’ers vieren feest.

Een overheid die de simpele oplossing kiest in plaats van de ingewikkelde. Die luistert naar burgers en hun ideeën overneemt in plaats van hardnekkig verdergaan op de ingeslagen weg. U dacht dat het niet kon, maar u had het mis.

De VAR wordt afgeschaft. Hoera! En er komt geen BGL voor terug! Driewerf hoera! Alle zzp’ers vieren feest. Want zzp’ers weten wat die rare afkortingen betekenen. De rest van Nederland ziet het feestgedruis met verbazing aan. Waar zijn die zelfstandigen zo blij om?

Ondernemer

VAR staat voor Verklaring Arbeidsrelatie, een bewijsstuk van de Belastingdienst dat zzp’ers krijgen als ze aannemelijk kunnen maken dat ze een ondernemer zijn en geen werknemer. Zo’n VAR moest ieder jaar worden aangevraagd en hoewel je in principe ook zonder VAR aan de slag kon, was het bezit ervan meestal een harde eis van opdrachtgevers. Het vrijwaarde de opdrachtgever namelijk van eventuele belasting- en premieheffingen achteraf. Als de zzp’er volgens de Belastingdienst eigenlijk toch een werknemer was geweest, kon de opdrachtgever zwaaien met de VAR en een naheffing ontlopen.

Dat was een iets te comfortabele situatie voor de opdrachtgever. Schijnzelfstandigen inhuren, koppelbaas spelen, zolang iedereen een VAR had ingeleverd ging de opdrachtgever vrijuit. Dat de overheid daar iets aan wilde doen, was terecht.

Kwaal

Maar de oplossing was erger dan de kwaal. Er zou een website komen met vragen die opdrachtgever en zzp’er gezamenlijk moesten invullen, waarna de computer wel of niet een Beschikking Geen Loonheffing (BGL) zou uitspuwen. Zzp’ers vreesden een bureaucratische nachtmerrie.

Staatssecretaris Erik Wiebes van Financiën, die het BGL-dossier erfde van de afgetreden Frans Weekers, bleef het gedrocht lange tijd verdedigen. Maar toen zzp-organisaties en werkgevers met een andere, simpele oplossing kwamen, hapte hij gretig toe.

Die simpele oplossing is inderdaad buitengewoon simpel. Er komen standaardcontracten die door de Belastingdienst zijn gecontroleerd. Als opdrachtgever en zzp’er zo’n contract gebruiken, kunnen ze ervan uitgaan dat er geen naheffing van loonbelasting en sociale premies komt. Tenzij ze zich niet aan dat contract houden, natuurlijk.

Onnodige bureaucratie

Ik vind het een prachtige oplossing, omdat onnodige bureaucratie wordt vermeden. Maar we zijn er nog niet. De Belastingdienst moet naleving van de contracten echt gaan controleren, vooral in risicosectoren als zorg, bouw en ICT. En bedrijven moeten hun juristen aan het werk zetten. Kunnen bijvoorbeeld postbedrijven doorgaan met het inhuren van zzp’ers of moeten de pakjesbezorgers gewoon weer in dienst worden genomen? Ik hoop het laatste.

Het gaat uiteindelijk om de uitwerking, ook bij deze regeling. Maar tot die tijd bedankt deze zzp’er graag iedereen die ervoor zorgde dat de VAR verdwijnt en BGL er niet voor terugkomt!

Bron: FD / Mathijs Bouman • 22/04/2015

Deel dit bericht via: