‘Druk op lonen door zzp’ers bedreigt economische groei’
Als een groter deel van de arbeidsmarkt flexibiliseert kan dit mogelijk leiden tot minder loongroei, minder economische vraag en daardoor minder groei. Nu al blijkt dat twintigers door tijdelijk werk minder verdienen.
Dit stelt Henri de Groot, hoogleraar “regionaal economische dynamiek” van de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU). Hij reageert op de dinsdag bekend gemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat twintigers in flexibele banen werken en gemiddeld 23.100 euro op jaarbasis verdienen, 800 euro minder dan tien jaar geleden.
Volgens De Groot heeft het achter blijven van de lonen bij de groei onder andere te maken met de komst van zzp’ers. “Die worden gedwongen tegen minder betaling hun diensten te leveren.” Het bericht van het CBS over de twintigers die in hun flexibele banen minder verdienen dan tien jaar geleden sluit volgens De Groot hier naadloos bij aan.
Positie jongeren verzwakt
“Daar zit een link,” zegt De Groot. “Het bevestigt de al langer bestaande indruk dat de positie van jongeren met tijdelijke banen op de arbeidsmarkt aan het verzwakken is.” Ze profitteren minder goed van de groei en dreigen alsmaar slechter betaald te worden.
Hele artikel · Bron: Het Parool · 7/5/2017