Europese Commissie bezorgd om ZZP’ers

De Europese Commissie uit in een nieuw landenrapport (.pdf) zijn zorgen over de Nederlandse arbeidsmarkt. De werkloosheid daalde in 2015, maar het aantal langdurig werklozen steeg nog wel. En de banen die erbij kwamen, betroffen vooral tijdelijke contracten en zelfstandigen.

Volgens de Commissie is er weinig doorstroming van tijdelijk naar vast werk en brengt dat een risico van tweedeling op de arbeidsmarkt mee.

EUZZP’ers

De Commissie maakt zich ook zorgen over de positie van zelfstandigen. Die zijn vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid en bouwen ook vaak te weinig pensioen op. Daardoor staat de houdbaarheid van het socialezekerheidsstelsel op de lange termijn op het spel, staat in het rapport.

De Commissie is verder kritisch over de Nederlandse uitgaven aanresearch en development. Zowel de overheid als het bedrijfsleven zou daar meer geld aan moeten uitgeven, want dat kan Nederland in de toekomst meer economische groei opleveren.

Bron: NOS / EC · 26/2/2016

Deel dit bericht via:

2 Reacties op Europese Commissie bezorgd om ZZP’ers

  1. P.grasman // 27/02/2016 | 16:01 op 16:01 //

    Zolang werkwilligen boven de 30 jaar als te duur worden ervaren voor werkgevers en parttime banen niet voldoende optioneel zijn, zullen diezelfde werkwilligen naar andere middelen van bestaan gaan zoeken. Ook zijn zzpers voor de wet niet gelijk aan gewone werknemers: vrijwillge verzekeringen zijn voor zzpers veel te duur!

  2. Werkgevers vragen het onmogelijke (liefst 20-25 jaar met 10 jaar ervaring) en bieden ook het onmogelijke (salarissen zijn te laag).
    Dan toch maar liever ZZP-er!

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.