Gratis inwerken als zzp’er: doen of niet?

Beeld: pixabay

Voor veel ICT’ers die zelfstandig op projectbasis werken, is een onbetaalde inwerkperiode gangbaar. Moet je daarmee akkoord gaan?

‘Voor deze aanvraag geldt een inwerkperiode van twee weken tegen nultarief. Bij een aanbieding dient u hier akkoord voor te geven.” Toen het AD deze zinnen vorige week uit een vacature van Rijkswaterstaat viste en de overheidsinstantie vervolgens ter verantwoording riep, ontstond al gauw discussie. „Niet normaal”, reageerden belangenverenigingen voor zzp’ers. „Je huurt iemand in voor een bepaalde periode en daar betaal je gewoon fatsoenlijk voor”, zei PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk, die er Kamervragen over stelde.

Toch is het voor opdrachtgevers gebruikelijk een onbetaalde inwerkperiode als voorwaarde aan zzp’ers te stellen. Het gebeurt met name bij ICT-opdrachten, op plekken waar zzp’ers op projectbasis worden ingehuurd. Want, zo is de redenering: wie zich voor langere tijd committeert aan een opdrachtgever en daar vervolgens onder gunstige voorwaarden komt te werken, mag zelf ook wat investeren.

Hele artikel · Bron: NRC · 8/5/2017

Deel dit bericht via: