“Ik werk liever niet met zzp’ers”

beeld: 123RF

beeld: 123RF

Dat kreeg ik onlangs te horen in een gesprek met een prospect. Na wat doorvragen kwam het erop neer dat hij het te onzeker vond. Hij ondersteunde zijn mening met het argument: “ Wat nu als je ziek wordt, wie neemt het werk dan over? “. Tja, risico’s moet je natuurlijk afwegen en dit klinkt redelijk, toch? Waarom werken veel mensen dan toch met zzp’ers?

Scherp blijven

Een beetje zzp’er kent zijn concurrenten en moet elke dag laten zien dat hij zich staande kan houden tegenover grote bedrijven, andere zzp’ers en nu ja eigenlijk iedereen op de markt. Hoe doet hij (of zij) dat? Door continu scherp te blijven, bij te leren, vragen te stellen en eigen methodes te ontwikkelen.

Klein team of groot netwerk

Daarnaast is het zzp’en (ja, dat is bijna een echt werkwoord geworden) in deze tijd enkel mogelijk met een netwerk van andere professionals. Een van de eerste dingen die je als zzp’er leert is samenwerken. Samenwerken met mensen met aanvullende skills en mensen meer met dezelfde skillset. Waarom? Juist omdat een zzp’er alleen werkt. Een goede zzp’er zoekt uitdaging, aanvulling en betrokkenheid bij een team. Maar dan een team nieuwe stijl, met allemaal verschillende bedrijfsnamen en logo’s op het visitekaartje.

Kwetsbaar

Dus, ja… een zzp’er is kwetsbaar, ziektes (van zichzelf of misschien een griepje bij een van de kinderen) maar ook vakanties, of een keertje een dagje vrij hebben directe impact op de productiviteit van de zzp’er.

Maar denk je dat hij/zij daar zelf niet aan heeft gedacht? Een goede zzper heeft zijn/haar netwerk zo opgebouwd, dat daar vaak de continuïteit zit. Waar de een (tijdelijk) uitvalt, kan een andere flexibele zzp’er het overnemen. Als dat niet al van te voren klaar stond, dan regelt de zzp’er dat meteen binnen zijn/haar netwerk.

Klant is partner

Een laatste argument pro zzp’er: de goede zzp’er is zuinig op haar klanten. Deze zijn meestal zelf geworven. Waarbij al het werk van het begin tot einde door de zzp’er zelf is gedaan. Zij voelt zich betrokken bij haar klant, het “klikt” vaak niet alleen op professioneel vlak, maar ook qua karakter. Bij de zzp’er ben je niet snel een nummer, maar zij ziet zich vaker als een partner, een die jou ondersteunt bij het bereiken van jouw zakelijke doelstellingen.

Risico vs resultaat

Dus ja, werken met zzp’ers brengt risico’s met zich mee, en vaak zijn dat andere risico’s dan die je bij de wat grotere gevestigde bedrijven hebt (geloof me, ook daar zijn risico’s). Maar een zzp’er is niet alleen een risico. De goede zzp’er heeft een netwerk van kennis en ervaring om zich heen verzameld. Is, al dan niet gedwongen door de markt, verplicht om zich continue te ontwikkelen en… is zich ook enorm bewust van het continuïteitsrisico dat haar klanten aangaan, wanneer zij met haar in zee gaan. Daarom stelt zij haar klanten ook extra op prijs en vindt ze het vaak normaal om nog even dat beetje extra kwaliteit, aandacht en/of tijd te leveren/investeren.

Dus…voordat je bij een zzp’er blijft hangen op eventuele problemen. Kijk dan ook eens naar de voordelen om met iemand in zee te gaan, die gewend is snel te schakelen, in oplossingen te denken en connecties te leggen. Je kiest wellicht voor gewoon een zzp’er maar je krijgt een ondernemer!

pleunie-warnink-zzpArtikel geschreven door (ZZP’er):

Pleunie Warnink · www.neutralcompany.nl · 28/2/2017

Deel dit bericht via: