Nauwelijks zzp’ers bij pensioenfondsen

pensioen zzp

Er zijn amper zzp’ers die vrijwillig bij het pensioenfonds blijven sparen, waar ze eerder als werknemer bij zaten. Naar verwachting maken slechts zo’n 650 zelfstandigen gebruik van deze mogelijkheid, die door het merendeel van de pensioenfondsen geboden wordt.

Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken maandag naar de Kamer heeft gestuurd. Klijnsma concludeert dat dit soort vrijwillige voorzetting dus niet het geschikte instrument is om de pensioenen van zelfstandigen te verbeteren.

Zelf verantwoordelijk

De ongeveer 1 miljoen zelfstandigen in Nederland zijn zelf verantwoordelijk voor hun pensioen. In de praktijk blijkt dat een flink deel van de zzp’ers niet of onvoldoende voor zijn oude dag spaart. Het kabinet wil hier iets aan doen, maar weet nog niet wat.

Een van de opties die de meeste zzp’ers nu al hebben, is om bij het pensioenfonds te blijven waar ze als werknemer bij zaten. Ongeveer 85% van de bedrijfstakpensioenfondsen biedt deze optie, waaronder de grootste fondsen van Nederland. Eerder werd geschat dat ongeveer 5000 tot 7500 zzp’ers hier gebruik van maken, maar uit recent onderzoek blijkt deze groep veel kleiner te zijn. De verwachting nu is dat het om maximaal 650 zzp’ers gaat.

Hele artikel · Bron: FD · 12/7/2016

Deel dit bericht via: