Nee, zzp’ers zijn geen arbeidsjuristen

De politiek wil van de VAR af, en van de zzp’er voortaan een ‘overeenkomst’ voor ie-de-re klus. Wat doen we in Nederland als er onrecht heerst? Juist: we tuigen een enorme papieren tijger op.

123RF_3_s

De kogel is door de kerk: de Eerste Kamer heeft ingestemd met het afschaffen van de VAR en het invoeren van modelovereenkomsten.

In het kort: de VAR was tot dusver een papiertje dat je als zzp’er aanvroeg bij de Belastingdienst, waarmee je vervolgens een jaar lang kon bewijzen dat je zelfstandige was. Maar de politiek wil iets doen aan al die vermaledijde schijnzelfstandigen, die worden uitgebuit door PostNL en andere voormalige overheidsbedrijven. En wat doen we in Nederland als er onrecht heerst? Juist: we tuigen een enorme papieren tijger op. Zo ook nu.

Dat schijnzelfstandigen een kwetsbare en uitgebuite beroepsgroep zijn, daar zijn vriend en vijand het inmiddels over eens. Schijnzelfstandigheid is maar voor één partij voordelig, en dat is de werkgever, die goedkoop personeel inhuurt dat hij op elk moment kosteloos weer aan de kant kan zetten. Maar, zoals ik eerder deze week ook al schreef: schijnzelfstandigen zijn niet de enige zelfstandigen. Sterker nog: de meeste zzp’ers zijn nog altijd mensen die werkzaam zijn in een branche waarin loondienst simpelweg geen optie is. Ze zijn al sinds jaar en dag ondernemer, en functioneren prima. En juist die zzp’ers dreigen nu de dupe te worden van het niet aflatende pestgedrag waarmee de overheid zzp’ers weer in loondienst wil duwen.

Hele artikel · Bron: VN · 1/2/2016

Deel dit bericht via: