Niet alleen werkloze zoekt werk

Het gaat slechter met de arbeidsmarkt dan alleen de hoge werkloosheid doet vermoeden. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zijn er namelijk veel meer mensen op zoek naar een baan of meer werk dan alleen werklozen. Dit zet extra druk op de loongroei.

werkloze_zzpnieuwsnl

Volgens DNB draagt het forse zogeheten onderbenutte arbeidspotentieel er waarschijnlijk aan bij dat de loonstijgingen in Nederland vooralsnog bescheiden blijven, ondanks het economisch herstel en de dalende werkloosheid.

Naast de kleine 600.000 werklozen zijn er immers ook nog een miljoen parttimers en ZZP’ers die eigenlijk meer uren willen draaien. Nog eens een half miljoen Nederlanders hebben de zoektocht naar een baan opgegeven of zijn even niet beschikbaar, maar zouden wel graag willen werken. Deze mensen zijn de laatste jaren fors in aantal toegenomen. Ze tellen niet mee in de werkloosheidsstatistieken, maar een kwart van hen solliciteert wel op vacatures.

Onder de werkenden die meer uren willen draaien, bevinden zich veel ZZP’ers (16 procent van de één miljoen). ZZP’ers werken gemiddeld 34 uur per week, werknemers 30 uur per week. Onder werknemers wil 11 procent meer uren werken. Echter hebben meer dan de helft (55 procent) van de ZZP’ers een deeltijdbaan. Van hen wil 28 procent meer werken.

Verder blijkt dat één op de acht ZZP’ers (125 duizend personen) op zoek is naar een baan als werknemer. Onvoldoende werk lijkt daarbij een rol te spelen.

Hele artikel · Bron: De Ondernemer / DNB · 26/2/2016

Deel dit bericht via: