‘NVJ moet zich niet bemoeien met zzp’ ers’

NVJ_uitpersgroep

In een opiniestuk in de Volkskrant (Betaald, via Blendle) uit Teun van de Keuken kritiek op de zzp-actie ‘Gelijk werk verdient gelijke beloning’ van de Nederlandse Vereniging van journalisten (NVJ). De NVJ zou zich volgens Van de Keuken niet moeten bemoeien met zelfstandigen zonder personeel, omdat vakbonden niet voor vrije jongens zijn, “maar voor loonslaven die zich organiseren tegen de uitbuiting door de bazen”.

Volgens Van de Keuken heeft de NVJ, “de vakbond sowieso, […] een hekel aan zelfstandigen. Mede door haar schuld word je gestraft als je te lang voor een en dezelfde opdrachtgever werkt: als die werkgever je niet in dienst neemt, moet je zes maanden elders je heil zoeken. Verkapt dienstverband, nietwaar? En als je nou niet in dienst wilt? Dat kan er bij de vakbond niet in.”

En daarbij vindt hij dat hoewel de actie goed en rechtvaardig klinkt, er onder zelfstandige journalisten geen gelijk werk bestaat. “Zelfstandigen zijn ondernemers die hun zaak draaiende moeten houden. Wie dat niet kan zonder prijsafspraken door de bonden, zou moeten overwegen zijn zaak op te doeken”.

Bron: Villamedia · 8/4/2016

Deel dit bericht via: