‘Ontslagwet van Asscher is te weinig over nagedacht’

Werkgevers en politici hebben de nieuwe ontslagwet van minister Lodewijk Asscher ten onrechte onthaald als wondermiddel voor de arbeidsmarkt. Zij verkochten de wet aan hun eigen achterban als een eenvoudiger, goedkoper systeem, dat zou helpen om de ongelijke bescherming van vaste en flexwerkers te harmoniseren. Daar is in de praktijk niets van terechtgekomen, zeggen hoogleraren arbeidsrecht Evert Verhulp en Ferdinand Grapperhaus in gesprek met Het Financieele Dagblad.

ferdiand grapperhaus_evert verhulp

‘Dure zeperd’

Vaste werknemers zitten onder het nieuwe regime in veel gevallen juist steviger in het zadel dan voorheen en krijgen daardoor vaker vergoedingen mee. Het leed van flexwerkers met weinig rechten wordt er ook niet mee opgelost, zeggen zij. Grapperhaus, voormalig lid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en arbeidsrechtadvocaat van kantoor Allen & Overy noemt de wet van Asscher een ‘dure misrekening’, en een ‘labyrint’ waarbij kleine ondernemers uitgeleverd zijn aan juristen die vroeger niet nodig waren.

Enkele ongerijmdheden

Wetenschapper en SER-kroonlid Verhulp is wat milder. Een aantal beloftes is niet ingelost, maar er zijn ook enkele ongerijmdheden uit het ontslagstelsel gehaald, vindt hij. ‘Iedereen met een beetje verstand van de arbeidsmarkt kon van tevoren aan zien komen dat deze wet de grote problemen niet zou oplossen. Dit is slechts een onderdeeltje van de grotere discussie, die moet nog gevoerd worden.’

De ambitie van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) was om het ontslagrecht goedkoper, eerlijker en eenvoudiger te maken. Hoe heeft dat uitgepakt?

Hele artikel · Bron: Financieel Dagblad · 1/2/2016

Deel dit bericht via: