Over de type zzp’ers die je sowieso kent of bent

Nederland telt 1 miljoen zzp’ers. En dat aantal is groeiende. Hoe meer zzp’ers ons landje bevolken, des te groter de klachtenregen. Over regeltjes en gedoe, over onderbetaling en onzekerheid, schrijft freelance journalist Alex van der Hulst (39). In zijn nieuwe boek Uurtje Factuurtje spreekt hij met en schrijft hij over al die mensen én de zzp-optimisten. Want, laten we ook de mooie kanten ervan niet vergeten, zegt Alex.

De latte-slempende hipster in een willekeurig café. De creatieve chaoot die elk kwartaal weer spijt heeft dat zijn administratie niet op orde is. De zzp’er die altijd maar tweet, Facebookt en Instagramt en waarvan iedereen zich afvraagt: waar verdient hij zijn geld mee?! Het is slechts een greep uit de typetjes die Alex opdook tijdens zijn research voor het voor zzp’ers. Of werknemers die zich verneukelen om dat soort mensen, aldus de boekomschrijving.

De chaotische zzp-er

Van der Hulst ziet in veel zzp’ers wel iets terug van zichzelf. Op de ‘ontslagen vijftiger’ na. “Ik doe bijvoorbeeld veel om vrije tijd te hebben, ben veel afgeleid door sociale media en vervloek mezelf tijdens de periodieke btw-aangifte. Dan denk ik: had ik alles maar bewaard en geordend. En oja, de caffeïne zzp-er. Dat ben ik ten voeten uit: dan bedenk ik dingen met teveel koffie achter mijn kiezen, om de plannen- in meer nuchtere toestand – vervolgens niet afmaken. Daarnaast ben ik een zzp’er met kinderen.”

De grootste reden voor Van der Hulst – soms werkzaam op een redactie, dan weer aan een vrij bureau in een bedrijf – om een boek te schrijven over zijn soortgenoten, is dat er altijd zo hoogdravend over zzp’ers wordt geschreven. En met veel gezeur. “Dan is er weer een nieuwe wet, de onzekerheid en de rampzalige verzekeringen. Ik vond: het kan ook weleens wat luchtiger. Ik wilde iets amusanter aanbieden en laten zien hoe leuk zzp-en is – voor een groot deel.”

Hele artikel · Bron: Vance · 5/5/2017

Deel dit bericht via: