Pensioen ZZP’er op het spel door modelovereenkomsten

Volgens de Belastingdienst geeft het werken met een modelovereenkomst ‘helderheid en zekerheid’ aan zowel opdrachtgever als zzp’er. Naarmate er meer bekend wordt over de uitleg die de fiscus geeft aan de nieuwe regels, klinken die woorden steeds holler. Nu blijkt dat zzp’ers er zelfs hun oudedagsreserve door kwijt kunnen raken.

ZZP-pensioenDe VAR, die per 1 mei wordt afgeschaft, die bood echt helderheid en zekerheid. Beschikte een zzp’er over een VAR-wuo of VAR-dga, dan was zijn opdrachtgever gevrijwaard voor naheffingen loonbelasting en premies.

Alleen bij keiharde fraude kon de Belastingdienst daarop terugkomen. Richting opdrachtgevers heeft de fiscus dat nooit geprobeerd, omdat het volgens de eigen juristen steeds kansloos leek.

Richting individuele zzp’ers heeft de Belastingdienst wel een aantal keren actie ondernomen. Maar als er al eens VAR werd ingetrokken en er werd een fiscale kwalificatie herzien, dan draaide de rechter dat terug omdat hij de zzp’er in kwestie wèl een echte zelfstandige vond.

Fundamentele onzekerheid

Die rechtszekerheid, waaronder opdrachtgevers en opdrachtnemers jarenlang prettig zaken hebben kunnen doen, verandert per 1 mei van dit jaar in één klap in fundamentele onzekerheid.

De garanties van de modelovereenkomsten gelden niet verder dan tot aan de deur van het belastingkantoor. Zodra we weer buiten zijn, in de echte wereld waar we de kost moeten verdienen, zijn we aan de heidenen overgeleverd.

Pak een willekeurige modelovereenkomst die op de site van de Belastingdienst staat, blader door naar de toelichting, en lees a) dat de zekerheid voor de opdrachtgever alleen geldt als er in de praktijk wordt gewerkt conform de modelovereenkomst en b) dat de zzp’er er geen rechten aan kan ontlenen wat betreft zijn fiscale status als ondernemer.

 

 

Hele blog hier · Door ZZP-expert Pierre Spaninks  · 20/3/2016

Deel dit bericht via: