Petitie zzp’ers tegen VAR-vervanger haalt in twee dagen meer dan 16 duizend handtekeningen

De discussie over de alternatieve aanpak van schijnzelfstandigheid bij zzp’ers blijft de gemoederen verhitten. Een online petitie tegen de vervanger van de VAR-verklaring haalde in twee dagen ruim 16 duizend handtekeningen op.

wiebes3Begin februari stemde de Eerste Kamer na lang soebatten vóór de afschaffing van de VAR-verklaring voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Per 1 mei verdwijnt het document waarmee zelfstandigen een goedkeurend stempel kunnen krijgen van de fiscus dat ze echt zelfstandig ondernemer zijn.

In plaats hiervan komen er modeldocumenten die zzp’ers samen met hun werkgevers kunnen gebruiken, om het zelfstandige ondernemerschap vast te leggen. Een veel gehoord kritiekpunt op de nieuwe overeenkomsten is dat er vooraf minder zekerheid is dat de fiscus het zelfstandige ondernemerschap erkent.

Vanaf 1 mei  is de opdrachtgever samen met de zelfstandige verantwoordelijk voor het opstellen en het naleven van de overeenkomst die ze aangaan. De Belastingdienst kan daardoor achteraf beoordelen dat niet aan de regels is voldaan, en dat er sprake is van een fictieve dienstbetrekking. In dat laatste geval moet er toch loonheffing door de opdrachtgever – die nu werkgever is – worden afgedragen.

In een online petitie die deze week is gestart gaat een groep zzp’ers alsnog tekeer tegen het nieuwe modelcontracten. “Door deze ondernemers te belasten met onnodig veel bewijslast wordt het werk belemmerd en het probleem van schijnzelfstandigheid niet opgelost”, aldus de opstellers van de petitie. Die haalde afgelopen donderdag en vrijdag al ruim 16 duizend handtekeningen op.

Hele artikel · Bron: Z24 · 22/2/2016

Deel dit bericht via:

15 Reacties op Petitie zzp’ers tegen VAR-vervanger haalt in twee dagen meer dan 16 duizend handtekeningen

 1. Bas Schuitert // 20/02/2016 | 15:35 op 15:35 //

  Val de zzp er niet lastig met onnodig administratief geneuzel

 2. Met Var verklaring was niks aan de hand volgens mij,als toch misbruikt werd gemaakt pak dan de gene die dat deed en niet alle zzp werkers bestrfaffen was niet nodig

 3. Ik snap niet dat, omdat een aantal mensen onterecht zelfstandige aftrek genieten wij allen daaronder moeten lijden. Zoals wij ook over talloos veel verkeersdrempels moeten rijden omdat een aantal mensen te hard rijdt!!!

 4. Het is een goede zaak dat ze nu eindelijk de wild goei van zzp’ers aan pakken want veel zzp’ers zijn niet echt zelfstandig maar afhankelijk van 1 of 2 opdrachtgevers per jaar

 5. AACI Krijger // 21/02/2016 | 19:13 op 19:13 //

  Zolang de zzp-er zelf alle risico’s draagt en nergens aan kan kloppen bij ziekte of gebrek aan opdrachten, zou een meerjarige overeenkomst met maar enkele opdrachtgevers ook mogelijk moeten kunnen zijn. Wat een bemoeizucht!

 6. Met nagenoeg iedere dag minimaal twee verschillende nieuwe klanten is dit toch niet te doen………..

 7. Het probleem wat de overheid heeft met de werkwijze van een relatief kleine groep ‘schijnzelfstandigen’ wordt afgewenteld op de hele groep ZZP-ers.
  Waarom niet een eenvoudiger systeem om aan te tonen dat de ZZP-er zelfstandig is? Bijvoorbeeld het overleggen van bewijs als een X aantal facturen die naar verschillende opdrachtgevers zijn verzonden/die daadwerkelijk betaald zijn. Of iets in die geest.
  Verder zou het ook al een hoop schelen als de overheid niet zelf uitzonderingen op regels in stand zou houden als uitzonderingen pakketbezorgers voor PostNL, die geen meerdere opdrachtgevers hoeven hoeven te hebben… Ik noem maar een voorbeeld.

 8. Marcel Mars // 22/02/2016 | 14:32 op 14:32 //

  Inmiddels staat de teller al op 22.000 !
  Kan iemand de subtitel even aanpasssen ?
  Daar staat dat er 16 handtekeningen zijn opgehaald … 😉

 9. Aangezien ik op projecten werk die minstens 10 maanden duren hoe kan ik dan meer dan 2 opdrachtgevers per jaar hebben

 10. In de inleiding staat RUIM 16 handtekeningen ipv RUIM 16 DUIZEND handtekeningen

 11. Ik werk voor meerdere opdrachtgevers. Dan is het toch gewoon een kwestie van je administratie aan de belastingdienst jaarlijks door te geven samen met je inkomstenbelasting, waarmee ze precies kunnen zien wie mijn opdrachtgevers zijn en hoe mijn omzet is opgebouwd. Peanuts toch?

 12. Ziek is het Nederland gaat naar de klote denk dat de regering wel wat andere puntjes de agenda heeft die miss wel iets belangrijker zijn de hard werkende mensen moeten boeten in dit land en voor de ander staat al een gespreid bedje klaar ziek is het heb er geen andere woorden voor ga eerst eens voor onze oudere zorgen die ons land hebben gemaakt zoals het nu is nee die moeten heel de dag in een poepluier blijven zitten omdat er geen dooie hond aan personeel is die ff wat voor opa of oma kan betekenen ziek is dit land en niet zo een Beetje ook

 13. Gewoon negeren, dat nieuwe rare idee van de overheid. Lekker je werk doen en stoppen met al die administratieve rompslomp. Ze weten dondersgoed dat wij, kleine zelfstandigen, een hele hoop werk verrichten vior de maatschappij. Niets op uit doen!!

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.