Raad van State uit stevige kritiek op het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden (VBAR)
De afdeling advisering van de Raad van State bekritiseert de wetsvoorstellen van de regering om de arbeidsmarkt te hervormen, omdat deze niet fundamentele veranderingen aanbrengen. Er zijn grote structurele problemen op de arbeidsmarkt, zoals de tweedeling tussen werkenden met verschillende beschermingsniveaus en de personeelstekorten. De wetsvoorstellen richten zich weliswaar op meer zekerheid voor flexwerkers en zzp’ers, maar missen een breder, samenhangend hervormingsplan, bijvoorbeeld op het gebied van sociale zekerheid en fiscaliteit.
Wetsvoorstel “meer zekerheid flexwerkers”
Dit voorstel beoogt flexwerkers meer werkzekerheid en een betere balans tussen flexibele en vaste arbeid. Het introduceert een bandbreedtecontract en wil oproepcontracten verbieden, maar de effectiviteit van deze maatregelen wordt betwijfeld. De regeling biedt meer flexibiliteit voor bepaalde groepen, zoals scholieren en studenten, maar verhoogt tegelijkertijd de onzekerheid voor hen. Het advies is om de rechtvaardiging voor deze verschillen beter te onderbouwen.
Wetsvoorstel “VBAR” (Wet verduidelijking arbeidsrelaties)
Dit wetsvoorstel beoogt het verduidelijken van het onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen, met als doel de schijnzelfstandigheid te verminderen. Het introduceert een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst bij een uurtarief onder de €33. De Afdeling advisering merkt op dat het voorstel vooral bestaande wetgeving bevestigt en dat de oplossing voor schijnzelfstandigheid beperkt is. Het beëindigen van het handhavingsmoratorium door de Belastingdienst kan effectiever zijn. Er wordt verder getwijfeld of de voorgestelde beoordeling van arbeidsrelaties daadwerkelijk vereenvoudigd zal worden en waarschuwt voor de mogelijke financiële gevolgen van herkwalificatie van bestaande arbeidsrelaties.
Samenvattend concludeert de Raad van State dat de voorgestelde wetsvoorstellen slechts beperkte veranderingen teweegbrengen en dat een meer fundamentele hervorming van de arbeidsmarkt nodig is.
Lees hier het hele artikel · 13/11/2024 · Bron: Raad van State
Lees ook: Felle kritiek Raad van State op hervormingsplannen arbeidsmarkt · RTL Nieuws
Lees ook: ‘VBAR terug naar de tekentafel’ · Bron: De Ondernemer