Raar: helemaal niets over de zzp’er in de troonrede

Nederland mag dan uit de crisis zijn, het arbeidsmarktbeleid van de afgelopen jaren was wegwerpbeleid. Dat moet écht anders. We kunnen 1 miljoen zzp’ers niet in onzekerheid laten.

De zzp’er, bestaat die nog over tien jaar? De kans lijkt me nihil. Onzekerheid alom voor 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel. Onzekerheid voor 15 procent van de werkende Nederlanders. Refereerde de koning hier soms aan met het ‘onrust en onbehagen’ uit de troonrede?

Hij deed niets om de onzekerheid weg te nemen. Willem-Alexander zweeg over de zzp’er. Ook tijdens de Algemene Beschouwingen ging het nauwelijks over de toekomst van deze grote groep mensen.

Maar ondertussen kwam het Centraal Planbureau (CPB) op Prinsjesdag met een opmerkelijke diagnose in de Macro Economische Verkenning (MEV): de flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt is níét het gevolg van de crisis, is niet het gevolg van internationale concurrentie en is ook niet naar wens van bevolking. De flexibilisering is onnodig en ongewenst. De zzp’er is een probleem, een probleem dat we zelf hebben gecreëerd, een institutionele vergissing.

de-zzper-is-een-probleemHelder. Maar wat moeten we dan nu met die zzp’ers? Dat is een politieke vraag. Links zou ze het liefst weer werknemers maken, met verplichte collectieve arbeidsongeschiktheidsregelingen en pensioenopbouw. De zzp’er is voor hen vooral een rechteloze, onderbetaalde en onderverzekerde ‘schijnzelfstandige’. Rechts wil de zzp’er juist als voorbeeld stellen voor de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. De vrijgevochten en ondernemende zzp’er is voor hen het moderne alternatief voor de ingedutte en op zijn rechten hamerende loonslaaf.

Beide visies doen ‘de zzp’er’ onrecht, maar het maakt zonneklaar dat een kabinet van VVD en PvdA lastig consistent arbeidsmarktbeleid kan maken. Waarvan akte. Asschers nieuwe flexwet was bedoeld om flexibilisering tegen te gaan, maar heeft het aantal zzp’ers alleen maar verder opgejaagd. Wiebes’ wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) moest het onderscheid tussen zelfstandige en werknemer verhelderen, maar heeft alleen paniek en administratieve chaos veroorzaakt. De staatssecretaris van Financiën heeft met zijn wetje intussen tienduizenden zzp’ers in de armen van payrollers en bemiddelingsbedrijven gejaagd, of de Bijstand in. Het kabinet mag dan tevreden zijn over hoe het Nederland uit de crisis heeft gered, het arbeidsmarktbeleid van de afgelopen jaren was wegwerpbeleid.

Hele artikel · Bron: Vrij Nederland · 27/9/2016

Deel dit bericht via:

1 Reactie op Raar: helemaal niets over de zzp’er in de troonrede

  1. Inderdaad, zelf ben ik ZZP’er in de ICT, zit sinds 5 maanden thuis en heb deze week bijstand aangevraagd.
    Aangezien de ICTers onder de best betaalde ZZP’ers waren en de opdrachten nu nagenoeg zijn opgedroogd, voorspel ik een fors gat in de belastinginkomsten uit deze groep.
    Er worden misschien dan wel enkele tientallen miljoenen bespaard op zelfstandigenaftrek, maar daar staat tegenover dat men 10000 (werkloze ZZP ICTers) x 50000 (gemiddelde belastingafdracht) is een half miljard misloopt.
    En ondertussen glashard ontkennen dat er een probleem is, want als je het probleem ontkent, dan bestaat het niet.
    Goed gedaan Wiebes…

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.