Rapport Borstlap – Het complete nieuwsoverzicht:

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontving op 23 januari 2020 het eindrapport “In wat voor land willen wij werken?” van de Commissie Regulering van werk onder leiding van Hans Borstlap. Hij gaf daarbij een korte reactie. Bron: Rijksoverheid.nl

Lees -bij voorkeur- eerst de reactie voordat u uw mening geeft over alle recente berichten. Het hele rapport kunt u hier lezen.

Er is de afgelopen dagen veel geschreven over het rapport Borstlap – Hieronder een handig overzicht van alle recente nieuwsberichten uit diverse media:

De klap op de vuurpijl was afgelopen vrijdag wel:

De ZZP’er leidt te vaak een marginaal bestaan‘ · Bron: Trouw

Teksten als: ‘Het ondernemerschap uit armoede’, ‘Flexibele arbeidsmarkt heeft zijn grenzen bereikt’, ‘Te veel ondernemers bij gebrek aan alternatieven’. Reactie van ZZP-expert Pierre Spaninks op Twitter:

Het hele artikel kunt u hier lezen · Bron: Trouw

Leuke aanvulling is dit oudere artikel (uit dezelfde Trouw): Zzp’er wil niet zielig gevonden worden, en is dat wellicht ook niet.

De slechtst mogelijke reactie (volgens Telegraaf Columnist Marianne Zwagerman) op het rapport van de commissie-Borstlap, kwam van Lodewijk Asscher. ’Onacceptabel, wat een dramatisch slecht idee’, twitterde de PvdA-leider. Lees: Flex is het fijnste wat je kunt zijn voor het hele verhaal, niet alleen de soundbite.

Het weekblad Elsevier geeft hier commentaar op het rapport Borstlap in acht punten. Stukje: ‘De vergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt, met payrollers, flexwerkers, uitzendkrachten en gedwongen zzp’ers heeft de bodem bereikt, menen de experts. Werkgevers moeten veel vaker vaste contracten aanbieden, het aantal flexwerkers en zzp’ers moet omlaag’.

Het financieel dagblad kopt: Koolmees rapport-Borstlap is evenwichtig en urgent. Wel geeft hij toe dat de commissie hem ‘enkele tikken op de vingers’ heeft gegeven over zijn plannen om zzp’ers recht te geven op een minimumtarief. Dat zou volgens de commissie op administratieve problemen stuiten. Lees hier verder.

Advocaat en commissie lid Johan Zwemmer licht toe waarom de commissie pleit voor een lichter vast contract. Ook om hiermee flex-oplossingen minder aantrekkelijk te maken. In dit artikel van ZipConomy leest u zijn toespraak.

Econoom en Journalist Mathijs Bouman denkt aan misschien wel het einde van 2/3 van de huidige zelfstandigen n.a.v. een artikel in ZiPconomy.

Stukje hieruit: ‘Uitvoering van de voorstellen van de Commissie Borstlap kan voor honderdduizenden zp’ers het einde betekenen voor de wijze waarop ze nu ingehuurd worden door organisaties om daar opdrachten en werkzaamheden uit te voeren’ Lees hier verder.

Het dagblad van het Noorden vraagt zich af waarom zoveel Nederlanders voor zichzelf beginnen? In dit artikel geven ze u drie voor- en nadelen als zzp’ers.

Bouwend Nederland vindt –in een eerste reactie– dat het goed is dat in het eindrapport van de commissie naar de arbeidsmarkt als geheel wordt gekeken. “De arbeidsmarkt heeft een nieuwe jas nodig, en niet alleen nieuwe elleboogstukken”, aldus Jørgen Hulsmans, Plaatsvervangend directeur Beleid & Vereniging bij Bouwend Nederland. 

Het NRC noemt op 22 Januari al dat er 47 adviezen in het rapport-Borstlap staan en kwam toen alvast met de belangrijkste vijf. Als eerste merkt men wel op dat het miljarden euro’s gaat kosten. „Maar we hebben ook 40 à 50 miljard euro op de bank zitten: mensen met een uitkering.”

RTLZ schrijft: Arbeidsmarkt moet ingrijpend op de schop, bijl in het vaste contract. Tenminste, als het aan de commissie-Borstlap ligt.

De NOS Radio citeert Hans Borstlap over zijn eigen rapport: ‘Ik heb een goede week’

Volgens ZZP Nieuws waren dit wel de meeste berichten in de media over het rapport-Borstlap. Mochten we nog een belangrijk artikel gemist hebben mail ons of stuur een bericht via onze twitter account.

Deel dit bericht via: