Samsom en Buma samen op de bres voor zzp’ers

Foto: cda.nl/buma

Vakbonden en werkgevers moeten deze zomer visie tonen

In een uiterste poging om te komen tot nieuwe spelregels op de arbeidsmarkt, doen PvdA-leider Samsom en CDA-leider Buma een gezamenlijke oproep aan de vakbonden en de werkgevers: als zij niet deze zomer met een gezamenlijke toekomstvisie komen, dreigt de politieke patstelling over de Ziektewet en de snelle groei van het aantal zzp’ers nog jaren te duren. Daar worden werkgevers, werknemers en de overheid de dupe van, waarschuwen de twee.

In gesprek met de Volkskrant wijzen beide partijleiders twee problemen aan: Samsom: ‘De verplichting voor werkgevers om zieke werknemers twee jaar een uitkering te betalen is voor kleine werkgevers een groot probleem. Die nemen daardoor zogezegd niemand meer aan. Loondoorbetaling bij ziekte moeten we als samenleving weer gezamenlijk organiseren. Aan de andere kant zien we een ongebreidelde groei van het aantal zzp’ers dat aan de slag gaat zonder verzekering tegen langdurige arbeidsongeschiktheid. En zonder te sparen voor pensioen. Dat zijn onwenselijke ontwikkelingen.’

Er wordt bijvoorbeeld gesproken over verkorting van de Ziektewet voor kleine werkgevers in ruil voor een verplichte arbeidsongeschiktheidverzekering voor zzp’ers. Maar werkgevers zijn hierover onderling verdeeld, het grootste deel van de vakbeweging ziet er niets in.

Hele artikel · Bron: Volkskrant · 3/6/2016

Deel dit bericht via: