Slechts 1 op de 4 zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering

bert-wams-zzpnieuws-nlVeel zelfstandigen zonder personeel in ons land zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 23,4 procent van de zzp’ers met een hoofdinkomen uit ondernemerschap premie betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Is het erg dat je geen AOV hebt? Dat hoeft niet en hangt van je persoonlijke situatie af. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat ongeveer 1 op de 10 ondernemers jaarlijks te maken krijgt met tijdelijke of langdurige arbeidsongeschiktheid.

Een verzekering is het vrijwillig afdekken van een risico. In Nederland is maar 1 verzekering verplicht: de zorgverzekering. Toch is het wat mij betreft voor elke ondernemer verplicht er in ieder geval goed over na te denken, zodat je een weloverwogen keuze kan maken om een risico te nemen. Als je een financiële buffer hebt en/of een partner met een relatief zeker inkomen, zullen het financieel risico en de noodzaak voor een AOV wellicht kleiner zijn. Je kan ook zelf een bedrag sparen (al dan niet via lijfrente, banksparen of een gewone spaarrekening), dat je kan gebruiken, als je niet kan werken. Mocht je niet geaccepteerd worden door een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan kan je ook zelf het bedrag aan premie, dat je zou gaan betalen, maandelijks apart zetten als buffer. Het is niet hetzelfde als een AOV, maar het is in ieder geval enige bescherming.

Je hoeft natuurlijk ook niet je volledige inkomen als zelfstandige te verzekeren. Je kunt ook overwegen een minimaal laag inkomen met bijbehorende lagere premie te verzekeren. De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar, waardoor de drempel voor deelname wordt verlaagd.

Bert Wams is adviseur bij de Kamer van Koophandel en heeft wat informatie en mogelijkheden ter oriëntatie op een rij gezet.

Hele artikel · Bron: KvK / Starten.nl · 6/5/2016

Deel dit bericht via: