Thuishulp mag niet meer zzp’en
Huishoudelijke hulpen moeten een normaal arbeidscontract krijgen, en mogen niet meer als zogeheten ‘alfahulp’ als zelfstandige aan het werk. Dit wil het kabinet gaan regelen, is afgesproken in een akkoord dat het kabinet vandaag sluit met de grote vakbonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Ook komt er de komende jaren 300 miljoen euro bij voor de financiering van huishoudelijke hulp ‘nieuwe stijl’, aldus ingewijden. Daartoe moeten er onder meer nieuwe functies worden bedacht, waarin hulp in het huishouden gecombineerd wordt met andere taken, zoals begeleiding. Het geld wordt betaald door minister Asscher (Sociale Zaken)
Het kabinet heeft fors bezuinigd, het budget ervoor daalde in enkele jaren van 1,5 naar 1 miljard euro. Intussen verwacht de overheid wel dat ondanks het wegvallen van veel geld, ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) onderhandelde al enkele maanden met de vakbonden FNV en CNV, naar aanleiding van de massale demonstraties met het thema ‘Red de zorg’ van de FNV. Daarmee kwam de bond in verzet tegen de bezuinigingen.
De gesprekken kwamen in een stroomversnelling nadat TSN Thuiszorg een week geleden uitstel van betaling aanvroeg. TSN heeft 30 procent van de markt voor huishoudelijke hulp in handen, en raakte in de problemen omdat gemeenten bij aanbestedingen steeds lagere uurtarieven bedongen.
Mogelijk kan de bewindvoerder van TSN nog baat hebben bij de uitkomst van de onderhandelingen. Er is namelijk ook afgesproken dat er veel minder regeltjes gaan gelden voor het gebruiken van de Huishoudelijke Hulp Toeslag, een dienstencheque die het kabinet al eerder bedacht om de ontslaggolf in de sector te dempen. Dat ging echter faliekant mis vanwege strenge voorwaarden. Zo moest iedere klant een eigen bijdrage betalen van soms wel een tientje per uur, terwijl veel mensen die er gebruik van maken een minimuminkomen hebben.
Door de alfahulp-constructie te verbieden, moeten die tarieven gaan stijgen. Ook komt er extra wetgeving, gebaseerd op de gedragscode die oud CNV-topman Doekle Terpstra deze zomer ontwierp met gemeenten en de branche. Nog maar enkele tientallen gemeenten houden zich nu nog aan die code, maar dat gaat veranderen.
Hele artikel · Bron: Telegraaf • 4/12/2015