‘Tijd is rijp voor aanpassingen rond zzp’ers’

Laura van Geest CBS SER zzp nieuwsPolitieke partijen die de ongelijke behandeling van werknemers in vaste dienst en zelfstandigen zonder personeel in belastingen en sociale zekerheid willen veranderen, moeten dat doen bij de kabinetsformatie in 2017. Als hervormingen dan uitblijven, is het wachten tot de volgende kabinetsformatie.

Dat zegt directeur Laura van Geest van het Centraal Plan Bureau. Met de verkiezingen van maart volgend jaar in het vooruitzicht heeft het CPB onderzocht onder welke voorwaarden belastinghervormingen kans van slagen hebben. De uitkomsten van het onderzoek, dat deze donderdag wordt gepresenteerd, gelden volgens Van Geest ook voor andere plannen die politieke partijen of maatschappelijke organisaties verwezenlijkt willen zien.

Het huidige kabinet heeft zich niet gewaagd aan het hete hangijzer van de zzp’er. Deskundigen maken de vergelijking met de hypotheekrenteaftrek. Daar liepen politici jarenlang met een grote boog omheen, terwijl duidelijk was dat er iets aan de aftrek moest veranderen.

Van Geest zegt dat het zittende kabinet de grond rijp heeft gemaakt om het verschil in behandeling van werknemers in vaste dienst en zzp’ers te verkleinen. Een werkgroep van verschillende ministeries heeft onderzoek gedaan naar de positie van zzp’ers. Vertegenwoordigers uit de polder buigen zich in de SER over een meer gelijke behandeling.

Hele artikel · Bron: FD · 30/6/2016

Deel dit bericht via: