‘Vast contract is achterhaald fenomeen’
Werken in de publieke sector is meer dan een manier om geld te verdienen. Het is een bijdrage aan de maatschappij en een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Toch wordt baanzekerheid in de vorm van een vast contract nog door velen als het ultieme doel gezien. In deze onzekere tijden lijkt een vast inkomen zekerheid te bieden. Maar wat als we nu eens niet uitgaan van baanzekerheid, maar van werkzekerheid? Dát is het droomscenario van Driessen HRM. Met talentmanagement en mobiliteit kan de publieke sector een eerste stap zetten om deze droom waar te maken.
In de negentiende eeuw werd het arbeidscontract langzaamaan de standaard. Dit contract werd uitgebouwd met cao’s en zo ontstond ons huidige uitgebreide arbeidsrecht. Na een periode van kritiek op het arbeidsrecht, wat tot op de dag van vandaag voortduurt, wordt er nu in Europa sterk ingezet op flexibele contracten. Inmiddels is het aantal vaste aanstellingen, ook in de publieke sector, sterk teruggelopen, terwijl het aantal tijdelijke arbeidscontracten en zzp’ers juist is toegenomen. Daarbij verwacht slechts een kwart van de medewerkers dat een vast contract nog bestaat in 2030. De realiteit en de politiek bewegen langzaam richting een flexibelere arbeidsmarkt.
Baanzekerheid: een achterhaald fenomeen
Baanzekerheid in de vorm van een vast contract en inkomen bij één werkgever is volgens velen een achterhaald fenomeen. Niet alleen werkgevers, maar ook de nieuwe generatie werknemers verwacht geen baan voor het leven meer. Werkzekerheid gaat uit van het principe dat een medewerker zich blijft ontwikkelen waardoor deze er op kan vertrouwen gedurende zijn of haar loopbaan altijd interessant werk te zullen vinden. Toch is er in het arbeidsrecht nog onvoldoende aandacht voor werkzekerheid. We kunnen natuurlijk afwachten tot er een wet komt die dit allemaal regelt. Maar beter is alvast na te denken over wat we als werkgevers en werknemers kunnen doen om hier stappen in te maken. Talentmanagement en mobiliteit kunnen daarbij helpen.
Hele artikel lezen · Bron: PWdeGids · 5/1/2016