Verrassing: misbruik van modelovereenkomsten
Of Eric Wiebes deze week echt de primeur had, weet ik niet. Maar de kans dat het eerder is gebeurd, lijkt me klein. Een bewindsman die zich in de Tweede Kamer moet verantwoorden voor fouten die zijn ambtenaren hebben gemaakt bij de uitvoering van een wet die nog van kracht moet worden.
Het was tekenend voor de doldrieste haast die de coalitie heeft gemaakt met de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.
Begin oktober publiceerde de Belastingdienst de eerste van die modelovereenkomsten op zijn website. Opgesteld door opdrachtgevers die vooraf zekerheid wilden krijgen hoe de fiscus de arbeidsrelatie zag die ontstond als zij zzp’ers die inhuurden. Was het loondienst (regel!) en moesten ze dus loonbelasting en premies inhouden, of was het zelfstandigheid (uitzondering!) en mochten ze dus bruto bruto uitbetalen?
Drie vinkjes
Voor de beoordeling hoeven in principe maar drie vinkjes te worden gezet. Een: wordt er a) loon uitbetaald of b) honorarium? Twee: moet de opdrachtnemer a) het werk persoonlijk uitvoeren of mag hij/zij b) zich laten vervangen door een collega naar keuze? En drie: heeft de opdrachtgever tijdens de uitvoering a) wel of b) geen controle over wat de opdrachtnemer allemaal uitvreet?
Kort door de bocht: drie a’tjes is loondienst, drie b’tjes is zelfstandigheid, en alles daar tussenin is procederen tot aan de Hoge Raad.
Meer dan die drie vinkjes is er niet nodig om de fiscus een conceptovereenkomst te laten afstempelen. Dan krijgt die de voor de opdrachtgever gewenste vrijwarende werking tegen naheffingen en boetes voor de loonbelasting en de sociale premies, en kan hij ook door anderen voor dat doel worden gebruikt.
Zo simpel had het kunnen zijn – als de opstellers van de conceptovereenkomsten zichzelf daartoe hadden beperkt. Maar ze zijn zo stom geweest (of ze dachten zo slim te zijn) om hun overeenkomsten op te tuigen met hun eigen hartelapjes. Bepalingen die ze er in vrije onderhandelingen nooit door hadden gekregen en waarvan ze nu hoopten dat die via de achterdeur van de Belastingdienst toch tot norm zouden worden verheven.
Lees de hele blog hier · Door: ZZP-expert, PierreSpaninks.nl · 14/2/2016
Wanneer is nu eindelijk de ellende voor zzp-ers eens voorbij? Altijd maar in spanning over wat de Belastingdienst nu weer in petto heeft. Het werken als zzp-er wordt dé trend van werken in Nederland. Door de zzp-er de zelfstandigen aftrek te laten behouden, kunnen zij sparen voor een pensioen.
@Den Boer: nee, want opdrachtgevers weten van het voordeel voor zzp’ers, en betalen daarom lagere tarieven. Het voordeel dat bedoeld was voor zzp’ers, wordt zo binnengehaald door opdrachtgevers. Zo is de fiscaal gunstige regeling voor zzp’ers verworden tot een gunstige regeling voor werkgevers. En hebben werk-/opdrachtnemers het nakijken.
Beter is: schaf de fiscaal gunstige regeling voor zzp’ers af en geef hen hetzelfde (hogere) bruto uurtarief als vergelijkbare werknemers in loondienst PLUS een risicotoeslag. Laat hen zelf hun belasting en (marktconforme) premies afdragen/betalen. En laat iedereen ophouden met zeuren.