Verschil tussen een zzp’er en een faillietverklaarde
Noem mij het verschil tussen een zzp’er en een faillietverklaarde
Zzp’ers worden de hemel in geprezen maar in feite bevinden honderdduizenden van hen zich in de hel. Verhalen over succesvolle starters kunnen niet verdoezelen dat veel beginnende ondernemers op de rand van het bestaansminimum bivakkeren. Wat is eigenlijk het verschil tussen een zzp’er en een faillietverklaarde?
Rooskleurige statistieken
Het CBS meldt dat er vorige maand maar liefst tien procent minder faillissementen is uitgesproken ten opzicht van april 2014. Dat lijkt goed nieuws, maar vergis u niet. Achter de schermen van de rooskleuriger statistieken gaat veel ellende schuil. In weerspraak met de juichende berichten van het CBS, de Kamers van Koophandel en de overheid, zit vooral de startende ondernemer in de knel. Elk jaar komen er tussen de 125.000 en 150.000 nieuwe ondernemers bij, het totaal nadert inmiddels het miljoen. Over dit gigantische startersleger blijft de KvK zich uitlaten alsof de volgende economische oorlog ermee gewonnen kan worden. In interviews hoor ik woordvoerders opmerken dat de crisis ‘nu echt voorbij is’ en ter illustratie wijst men op al die nieuwe starters die weer vertrouwen hebben in de toekomst.
Nasi uit blik
Een laffe leugen is het, ik heb er geen andere woorden voor. Als de beleidsbepalers nu eens de moeite namen zichzelf bij een doorsnee starter voor een dinertje uit te nodigen, zouden ze zich rot schrikken. Ze krijgen nasi uit blik voorgezet of een moussaka uit de oven waarin de restjes van de week door een laagje gesmolten kaas zijn toegedekt. Goed, misschien overdrijf ik maar feit is dat honderdduizenden starters nauwelijks droog brood kunnen eten. Talloze eenpitters weten hun vlammetje na inschrijving bij de KvK niet brandend te houden. Anderen blijven in de marge rommelen, ze proberen wat te klussen, zonder pensioen, zonder afdoende verzekeringen. Circa de helft staakt het werkend bestaan als zzp’er. De KvK bestrijdt dit, simpelweg omdat veel starters hun inschrijving handhaven.
Tijd voor onderzoek
Het is de hoogste tijd voor een groot landelijk onderzoek naar de echte kansen van startende ondernemers, naar inzicht in de omzetten die zij werkelijk realiseren, naar hun netto-verdiensten, naar de risico’s waar zij aan blootgesteld worden. De zzp’er dreigt een soort tweederangs burger te worden die een zwarte toekomst binnen wandelt en die straks, op zijn bijna-zeventigste jaar, blij is dat hij AOW ontvangt. Eindelijk een vast ‘inkomen’! Wat is eigenlijk het verschil tussen failliet gaan of zzp’er worden? Als ik daarover nadenk, kan ik wel janken.
Bron: Faillissementsdossier / Robert Jan Blom · 13//05/2015