‘Vooral startende zzp’er heeft last van onrust rond wet DBA’

Vooral startende zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp’ers) hebben naar eigen zeggen last van de nieuwe wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).
Dat in tegenstelling tot starters: de groep die zich hierdoor wél laat beïnvloeden is met 8 procentpunt gestegen, blijkt uit een onderzoek dat GfK heeft uitgevoerd in opdracht van ABN Amro.
Minder dan de helft van de startende zzp’ers (47 procent) heeft zich naar eigen zeggen verdiept in de nieuwe wet, tegenover 65 procent van de gevestigde zzp’ers.
Al met al concludeert de bank dat de impact van de wet DBA op de toekomstverwachtingen van zzp’ers mee lijkt te vallen. De meeste zzp’ers verwachten volgend jaar een groei in omzet en uurtarief en denken niet dat ze vaker zonder opdracht komen te zitten.
Hele artikel · Bron: NU.nl · 6/1/2017
Ik kan beamen dat ik Q4 2016 inderdaad ook nog geen reden had om me zorgen te maken. Ik waande me klaar voor de daadwerkelijke invoering van de wet DBA aangezien ik sinds oktober 2016 met nette goedgekeurde model overeenkomsten werkt
Nu is er een vervelend bij-effect ontstaan door alle commotie rondom de wet DBAS en dat is dat het aantal opdrachtgevers dat uit voorzorg niet meer met ZZP’ers wil werken flink aan het toenemen.
Ik kan het niet anders verklaren dan angst voor het onbekende. Ondanks dat steeds meer model overeenkomsten door de belastingdienst worden getoetst en goedgekeurd heerst er toch een bepaalde angst bij opdrachtgevers wat werken met ZZP’ers “eng” maakt.
Het resultaat is dat we met een heleboel ZZP’ers in een kleiner wordende afzet markt onze klussen moeten gaan scoren. Dat zorgt zeker voor de nodige kopzorgen en continuiteit als zelfstandig ondernemer
Zoals hierboven geschreven zag ik in Q4 2016 ook nog geen reden tot bezinning voor wat betreft m’n status als ZZP’er. Ik waande me klaar voor de invoering van de wet DBA met nette goedgekeurde model overeenkomsten op zak.
Nu, begin 2017 beginnen de zorgen toch te komen. Alle onduidelijkheid rondom de nieuwe wet zorgt voor een steeds groter aantal opdrachtgevers die uit voorzorg niet meer met ZZP’ers willen werken.
Ik kan het niet anders verklaren dan angst voor het onbekende. De belastingdienst propageert het gebruik van model overeenkomsten maar die gaan de ZZP’ers niet helpen bij het vinden van opdrachtgevers die nog wel met ZZP’ers aan de slag willen.
De consequentie is da de grote groep ZZP’ers in een kleiner wordende afzet markt onze klussen moeten gaan scoren en dat de tarieven flink onder druk komen staan. De kans is groot dat veel ZZP’ers hierdoor thuis komen te zitten en vervolgens terug gaan naar loondienst verband.
Deelt Den-Haag onze zorgen of is dit juist een prettige bijvangst van de wet DBA?