Waarom toch die VAR afschaffen?

De onzekerheid rondom de veranderende regels voor zzp’ers door de afschaffing van de VAR-verklaring is groot en veel zelfstandig ondernemers zijn bezorgd. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën beantwoordt hun vragen exclusief bij RTL Z.

Want hoewel de nieuwe wet nog niet in gebruik is, willen veel zzp’ers weten: wat betekent deze verandering voor mij? Er gaan veel spookverhalen rond, zeker omdat duidelijke informatie over de nieuwe situatie vanuit de Belastingdienst voorlopig ontbreekt. Maar daar komt volgens Wiebes, die zich de kritiek aantrekt, snel verandering in.

‘Veel zorgen voorbarig’
Volgens de staatssecretaris zijn veel zorgen voorbarig. Wiebes: “De nieuwe wet is er net door. Het nieuwe regime is nog niet ingegaan. Maar het is waar dat veel zzp’ers moeten worden geïnformeerd. Daarom krijgen alle houders van een VAR-verklaring binnenkort een brief thuisgestuurd.”

RTL Z heeft deze brief aan alle 600.000 zelfstandigen alvast mogen inzien. Hierin valt enigszins beknopt te lezen wat er verandert met het verdwijnen van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en hoe zzp’ers vanaf 1 mei samen met hun opdrachtgevers moeten bekijken of en hoe zij onderling een modelovereenkomst afspreken en vastleggen. Zzp’ers en opdrachtgevers krijgen tot 1 mei 2017 de tijd om hun werkwijze aan te passen.

In de bijlage van de brief vinden zij een aantal vragen over het verdwijnen van de VAR. In gesprek met politiek verslaggever Roel Schreinemachers beantwoordt staatssecretaris Wiebes alvast een aantal van deze veelvoorkomende vragen.

Bekijk hier het interview.

Hele artikel · Bron: RTLZ · 29/3/2013

Deel dit bericht via: