Wet DBA nog eens een half jaar uitgesteld

De handhaving van de wet DBA, waarin de relatie tussen zzp’ers en hun opdrachtgevers is geregeld, wordt met nog een half jaar uitgesteld.

Dat betekent dat de Belastingdienst tot 1 juli 2018 geen boetes of naheffingen oplegt, ook al hebben ondernemer en opdrachtgever zich niet aan de regels gehouden.

Kwaadwillenden worden wel aangepakt door de Belastingdienst. Dat zijn zzp’ers en opdrachtgevers die overduidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben, en dus opzettelijk geen belasting en premies betalen.

Doorschuiven naar een nieuw kabinet

De wet DBA is de vervanger van de VAR. De wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Maar veel zzp’ers en opdrachtgevers begrijpen de wet niet goed, weten niet zeker of zij er juist mee omgaan of vinden dat hij voor hun bedrijfstak niet werkt.

In november 2016 werd de wet uitgesteld tot 2018. Staatssecretaris Wiebes wil zzp’ers en opdrachtgevers dus nog een half jaar langer de tijd geven. Tegen die tijd is er waarschijnlijk ook een nieuw kabinet dat misschien wijzigingen in het zzp-beleid wil doorvoeren.

Bron: Rijksoverheid.nl / NOS · 1/6/2017

Deel dit bericht via: