Zo voorkom je een enorme naheffing als zzp’er met nieuwe VAR

Vanaf 1 mei verdwijnt de VAR voor zzp’ers. Eén ding is duidelijk: als het mis gaat, kan het zelfstandigen en opdrachtgevers heel veel geld kosten. Hoe voorkom je dat je een flinke naheffing in de bus krijgt?

VAR

Hoe zit het ook alweer?
Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Er komt een overgangsregeling van één jaar en daarin moeten opdrachtgevers overstappen op het nieuwe systeem. Ze kunnen gebruik maken van zogeheten ‘modelcontracten’, een overeenkomst tussen de zzp’er en opdrachtgever. Deze is vijf jaar geldig.

Wijk je van het contract af, of is de Belastingdienst ervan overtuigd dat je dezelfde werkzaamheden doet als een werknemer in loondienst dan kan je dat uiteindelijk voelen in je portemonnee. Als je aantal gewerkte uren uitkomt op minder dan 1225 uur die je aan je eigen bedrijf besteed hebt, verlies je uiteindelijk je aftrekposten als ondernemer.
Opdrachtgevers moeten een naheffing betalen en dat kan met terugwerkende kracht nog vijf jaar na dato.

Waar kijkt de belastingdienst naar?

  • Arbeid
  • Loon
  • Gezag (of iemand je mag vertellen wat je moet doen)

De Belastingdienst kijkt heel streng naar elke arbeidsrelatie, vertelt Miranda Maasman, jurist bij het Nederlands uitgeversverbond NUV. Kort door de bocht gezegd is het de bedoeling dat jij als zzp’er de Belastingdienst je ‘onschuld’ bewijst. Laat zien dat jij niet onder de arbeidsomstandigheden van iemand in loondienst werkt.

De Belastingdienst vergelijkt alle verbintenissen met een ‘traditionele’ arbeidsovereenkomst waarin werknemers in loondienst zijn. Daarbij wordt gelet op drie punten: arbeid, loon en gezag.

“Ze gaan er eigenlijk al vanuit dat die drie van toepassing zijn, totdat jij een heel goed verhaal hebt waarom dat níet zo is”, vertelt Maasman. Als de Belastingdienst niet overtuigd is en vindt dat je wel onder dezelfde voorwaarden werkt als iemand in loondienst, dan merken ze je dus als zodanig aan. Ook als je het werk als freelancer doet. Dat betekent dat beide partijen geld moeten betalen.

Hele artikel · Bron: RTL Nieuws · 25/4/2016

Deel dit bericht via: