Zolang we niet weten wat een zzp’er precies is, werkt het modelcontract niet
Hoe moet het in 2017 verder met modelcontracten na het debacle met de nieuwe zzp-wet? Het kabinet wil zzp’ers „herijken”.
Het blijft merkwaardig voor een hypergereguleerd land als Nederland. Ruim één miljoen mensen, 12 procent van de werkzame beroepsbevolking, werkt als zelfstandige zonder personeel. En toch is er nog geen handzame fiscale en juridische definitie van zzp’ers.
En zo kon het eind vorig jaar gebeuren dat een poging om uitbuiting van zzp’ers tegen te gaan, mislukte. Onder zware druk stelde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (VVD) de handhaving van de nieuwe modelcontracten voor zzp’ers een jaar uit tot 1 januari 2018. Bedrijven waren bang dat de Belastingdienst ‘hun’ zzp’ers ineens als werknemers zou zien en vreesden voor boetes en naheffingen. Werkgeversorganisaties wilden de wet van Wiebes „in de ijskast”. Alleen opdrachtgevers die bewust schijn-zzp’ers inzetten en „evident kwaadwillig handelen” moeten nu wél direct worden aangepakt, volgens een Tweede Kamer-motie. Maar hoe moet het dit jaar nu verder met de modelcontracten uit de Wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA)?
Hele artikel · Bron: NRC · 2/1/2017