ZZP betekent te vaak Zelfstandige Zonder Pensioen

zzpnieuws-nl_vrouwmetlaptopVerontrustend nieuws: de helft van de vrouwen is straks afhankelijk van het pensioen van haar partner. Zelf heeft ze niets geregeld. VROUW vroeg geldexpert Judith Sanders naar tips, want ook al lijkt je pensioen nog ver weg, je kunt er zeker nog iets aan doen.

Waar moet je als ZZP-er voor waken?
Fantastisch nieuws las ik onlangs. Ondernemen is ‘in’ onder ons vrouwen. De laatste jaren, en niet in de laatste plaats door de crisis, is het aantal vrouwelijke ZZP-ers uitgegroeid tot momenteel zo’n 280.000. Waarvoor hulde.

Worden we langs die weg zelfstandiger en minder afhankelijk van het pensioen van onze mannen? Niet als we niet beter op gaan passen. Te vaak betekent ZZP namelijk Zelfstandige Zonder Pensioen.

Trots
Een kanttekening: Soms heb ik wel moeite met de reden waarom vrouwen voor zichzelf beginnen: ze willen flexibiliteit om werk en gezin te combineren. Zodat de traditionele rolverdeling thuis gehandhaafd kan blijven, ons eeuwige dilemma. Maar toch: ik blijf trots op onze ondernemersmentaliteit.

Vooruitschuiven
Helaas merk ik in de praktijk nog vaak dat de ondernemingszin verdwijnt wanneer het gaat om de financiën. De ZZP-er leeft vaak van maand tot maand en de inkomsten wisselen sterk. Dan wordt het verleidelijk om belangrijke punten, zoals het opbouwen van pensioen, even vooruit te schuiven op de agenda. En dat ‘even’ dat kan jaren voortduren. Kostbare jaren.

De ZZP-er het kwetsbaarst qua pensioen
Sommige mensen, zelfs de ZZP’ers zelf, realiseren zich het grootste manco van het ondernemerschap niet: waar een werknemer in loondienst via de werkgever volautomatisch een aanvullend pensioen opbouwt, krijgt de ZZP-er helemaal niets.

Daar gaat het mis
Een simpel rekensommetje legt uit hoe mis het kan gaan. Ik ga uit van een gehuwde vrouw van 42 jaar met een jaarsalaris van € 23.500,-. Zij ontvangt na haar pensionering een AOW-tje van € 762,88 per maand. Dit is een verschil ten opzichte van je huidige inkomen van bijna € 1.200, – per maand. Dat is natuurlijk enorm.
Om dit tekort voor een periode van 10 jaar op te vangen met spaargeld moet zij de komende 27 jaar een bedrag € 343 euro per maand opzij zetten. Dan pas heeft ze vanaf haar pensionering 10 jaar lang hetzelfde inkomen als ze vandaag de dag gewend is.

Is dezelfde ZZP-er vandaag geen 42 maar reeds 52 jaar dan is het bedrag wat zij opzij moet zetten (om dezelfde aanvulling op haar AOW-tje te verkrijgen) geen €343,- maar € 684,- oftewel 2 x zoveel. En dan ga ik uit van een spaarrente van 2%, terwijl deze momenteel slechts 1,2% is. Een pittige verantwoordelijkheid.

Oplossing
Gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden voor ZZP-ers. Denk hierbij aan een lijfrente, deelname aan het ZZP pensioenfonds dat per 1 januari 2015 start of bijvoorbeeld aan doelbeleggen. Je denkt misschien bij pensioen niet meteen aan beleggen, maar alle instanties die zich bezig houden met pensioen doen dat juist wel. Dat doen ze niet voor niets.

Een handige site om eens te berekenen welk bedrag je moet sparen of beleggen om je doel te bereiken is berekenhet.nl . Door daar reëel je wensen voor de toekomst af te zetten tegen je handelen van vandaag de dag voorkom je financiële problemen in de toekomst. Wie dat goed doet, is minder afhankelijk van het pensioen van haar partner later. Dat is pas ondernemend!

Judith Sanders is beleggingsexpert bij Velthuyse & Mulder Vermogensbeheer

Bron: Telegraaf • 3/12/2014

Deel dit bericht via: