ZZP Nederland opent meldpunt VAR-DBA

Onduidelijkheid leidt tot afhaken van opdrachtgevers

Nadat een maand geleden de VAR is afgeschaft, verschijnen er nog steeds berichten in de media over bedrijven, die angst hebben om zzp’ers in te huren, vanwege het risico om te worden aangezien voor werkgever. In tegenstelling tot wat in De Telegraaf stond is ook Stichting ZZP Nederland er bewust van dat sommige opdrachtgevers koude voeten krijgen. Stichting ZZP Nederland wil de feiten op tafel hebben en opent een Meldpunt VAR-DBA om de knelpunten in kaart te brengen. Daarna zal staatssecretaris Wiebes met de knelpunten worden geconfronteerd. “Wij hebben vastgesteld, dat de voorlichting van de Belastingdienst meer vragen oproept dan zekerheden verschaft en daar is de staatssecretaris verantwoordelijk voor”, zegt voorzitter Maarten Post.

meldpunt

Meld hier welke opdrachtgever u geen opdrachten meer gunt i.v.m. de wet DBA

Hele artikel · Bron: Stichting ZZP Nederland · 1/6/2016

Deel dit bericht via:

4 Reacties op ZZP Nederland opent meldpunt VAR-DBA

  1. Vr musumeci // 01/06/2016 | 13:41 op 13:41 //

    Beste
    Ik krijg van uitzendbureau en bemiddelaar te horen, dat ik niet meer via hun mag werken ivm in de Bouw CAO opgenomen artikel 5 lid 3.
    De Zzp’r mag niet meer via een bemiddelaar werken volgens de Bouw CAO verboden.
    Graag verneem ik uw reactie.

  2. Boskalis heeft alles onder detachering Brainnet geschoven ik ben daar gestopt om die reden dat ik niet voor uitzendbureau werk

  3. alfred visser // 06/06/2016 | 12:10 op 12:10 //

    Hallo
    ik werkte als zzpe’r voor een metselbedrijf op een groot bouwwerk,nu moet ik via een uitzendbureau werken omdat het metselbedrijf bang is aangeslagen te worden,mooi is dat ,dus ik kan niet meer als zzpe’r op een groot bouwwerk werken omdat iedereen bang is voor de belasting.
    gr

  4. Ik werk(te) als ZZP-er maar niemand durft me meer een opdracht te gunnen. Mijn werk hield in: functioneel ontwerp en management bij ICT projecten.
    1. Ben ik zomaar vervangbaar? Nee, het kost ruime tijd om het overzicht te creëren wat je dagelijks nodig hebt. Net als een psycholoog, columnist, voetballer of kunstenaar gaat het juist om de persoon.
    2. Kan ik volledig zelf bepalen wanneer en wat ik doe? Nee, dit wordt 100% gestuurd door het werk en dus indirect door de opdrachtgever. Zeker management-activiteiten MOETEN gestuurd worden vanuit de behoefte, dus niet door mijzelf. Ontwerp-activiteiten worden gestuurd vanuit de vraag van de opdrachtgever. Dit wordt enigszins voorzien van eigen initiatieven.
    3. Ben ik verantwoordelijk voor wat ik doe? Niet van toepassing. In softwareontwikkeling kan er niets stuk gaan. Als een deadline of andere afspraak niet gehaald wordt is dat altijd een combinatie van factoren en niet terug te leiden op één actie van één persoon.
    4. Heb ik 3 of meer opdrachtgevers per jaar? Meestal niet. Juist doordat het inwerken een belangrijk element is duren de opdrachten doorgaans 3 tot 18 maanden.

    Redenen genoeg voor een opdrachtgever om het niet meer aan te durven. Ze maken nu gebruik van detacheringsbureau’s. Deze doen precies hetzelfde maar vallen onder andere wetgeving. Als ik mezelf als éénpersoons detacheeringsbureau zie dan zou er geen verschil mogen zijn. Dit is m.i. discriminatie op basis van aantal werknemers (1 of anders).

    Kan ik hetzelfde werk dan doen als werknemer?
    Jazeker, een paar maanden werken en dan weer WW aanvragen. Als je dit een paar keer doet is je WW op en blijft en bijstand over. In geval van bijstand moet je eerst je eigen geld opmaken dus zelf voor je pensioen sparen zit er niet in waarschijnlijk. Ik sluit niet uit dat hier iets op te verzinnen is maar ik weet het even niet. Als ik in 20 jaar voor 30 verschillende werkgevers gewerkt heb, heb ik niet veel vertrouwen in wat ik daar aan pensioen van ga ontvangen. Wellicht zijn de administratiekosten hoger dan de uitkeringen.

    Kortom: Geen kansen meer voor mij, zeker geen eerlijke kansen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.