ZZP primeur: Minimumtarief voor zzp-architecten

Eerste cao waarin ook afspraken over de beloning van zzp’ers zijn opgenomen

Een primeur voor architecten: zzp’ers krijgen voortaan ten minste minimumtarieven betaald. De door de crisis zwaar getroffen sector wil daarmee een einde maken aan de race to the bottom. Werkgevers en vakbonden hebben de tarieven vastgelegd in de nieuwe cao.

Een zzp’er krijgt hiermee minimaal anderhalf keer het uurtarief van een vergelijkbare collega in loondienst.

De branche doet hiermee recht aan de arbeidsmarkt die ingrijpend veranderd is, zegt Victor Frequin, cao-onderhandelaar namens de BNA, de branchevereniging van architecten. ‘Een eerlijk speelveld met daarbij horen eerlijke tarieven, ook voor zzp’ers die wat werk betreft vaak ook niet te onderscheiden zijn van hun collega’s in loondienst’

6100_largeDoor de lange crisis zijn de gemiddelde omzetten en de beroepsgroep gehalveerd. Van de 14.500 architecten, bouwtechnisch tekenaars en bijvoorbeeld bestekschrijvers zijn er nog 6.500 over. Tegelijkertijd is het aantal zzp’ers gegroeid van 6 procent vorig jaar tot 16 procent nu.

Met de hogere tarieven kunnen zzp’ers zich beter verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, sparen voor hun pensioen en investeren in scholing. De tarieven zijn de bodem; onderhandelen over meer staat de zzp’er altijd vrij, bijvoorbeeld als iemand extra kwaliteiten inbrengt, zegt Huub de Graaff van de SFA.

Toch reageren zzp-organisaties minder positief. ‘Bij het ondernemerschap hoort dat je zelf je tarieven onderhandelt’, zegt Maarten Post van ZZP Nederland.

Bron: Volkskrant · 20/07/2015 · Foto: Luke Harley

Deel dit bericht via: