ZZP’er inhuren voor tijdelijke vervanging blijft mogelijk

De nieuwe wet DBA is inmiddels van kracht. Door verkeerde informatie in diverse media is paniek ontstaan onder zzp’ers en opdrachtgevers. Zo gingen ineens geruchten dat een zzp’er niet meer in te huren zou zijn voor tijdelijke vervanging.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes bevestigd dat het mogelijk blijft een zelfstandige in te huren voor de tijdelijke vervanging van een werknemer. Dit naar aanleiding van Kamervragen van Steven van Weyenberg (D66).

wiebesWiebes zegt dat een arbeidsrelatie op zijn eigen fiscale merites beoordeeld. Als een zzp’er invalt als tijdelijke vervanging van iemand in loondienst, dan geldt hetzelfde. De beoordeling of er geen dienstbetrekking aanwezig is staat los van het gegeven of het gaat om tijdelijke, structurele of variabele werkzaamheden.

Indien een invaller hetzelfde werk doet op dezelfde wijze en onder dezelfde voorwaarden en omstandigheden als degene in loondienst die wordt vervangen, dan is er sprake van een dienstbetrekking. Onder de VAR was dat zo en dat is ook onder de Wet DBA het geval. Als de invaller hetzelfde werk doet, maar de voorwaarden en omstandigheden verschillen ten opzichte van degene die in dienstbetrekking werkte, dan kan de invaller wel degelijk buiten dienstbetrekking werken.

Antwoorden op de Kamervragen (pdf) · Bron: Rijksoverheid.nl · 25/5/2016

Deel dit bericht via:

3 Reacties op ZZP’er inhuren voor tijdelijke vervanging blijft mogelijk

  1. Ze zijn allemaal stapel gek geworden in Den Haag , maar goed dat is geen nieuws meer!

  2. Maar nu is dus de hieruit voortvloeiende logische vraag: wie bepaald of de voorwaarden cq omstandigheden anders (genoeg) zijn?
    Als een inval verpleegkundige op een afdeling in een algemeen ziekenhuis hetzelfde werk (diensten / uren) onder dezelfde leidinggevenden (hoofd / verantwoordelijke arts) doet is hij / zij dan simpelweg door het zelf plannen en zelf factureren voldoende ‘zelfstandig’ ondernemend?

  3. Detacheerders willen ons doen geloven dat werkgevers zzp’ers nu alleen via hun onbezorgd in kunnen huren.
    Zou dit geen eigenbelang zijn ? En wat is daar dan anders aan als een zzp’er rechtstreeks inhuren ?
    Juist dan is de arbeidsrelatie niet meer te controleren heer Wiebes. conclusie met deze wijzigingen werk je juist in de hand dat de arbeitsrelatie van zzp’ers bij werkgevers niet meer te controleren is. Werkgevers nemen mede daarom geen werknemers meer vast aan en de zzp’er is de dupe omdat hij via een detacheringsbureau minder inkomsten heeft. Voor zzp’ers is een pensioen opbouwen en zich goed kunnen verzekeren weer een stap verder weg.
    Met dank aan de ondoordachte wijzigingen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.