“ZZP’er leef je passie, dat is de kern!”

“Veel werken als zzp’er niet moeilijk, het is je passie”

Afgelopen zaterdag in de uitzending op BNR ZZP Café een gesprek met twee zzp’ers die zichzelf internationaal op de kaart hebben gezet William Rutten, top-fotograaf en Bufi Duberman, ondernemer en een echte New Yorkse. English coach. Zij hebben klanten over de hele wereld en weten bekende mensen van hun diensten te overtuigen, zijn inspirerend en succesvol.

zzpnieuws-nl_bnr_zzp_cafeHet Nieuws

Jeroen Sakkers vertelt dat ‘het gesprek van de dag’ deze week het pensioenfonds voor zzp’ers is. In het FD wordt door prof. Dr. Jaap Koelewijn hierover gezegd: “Het onderwerp wordt uitgemolken in de media.” De AFM heeft verder aangegeven dat het pensioenfonds geen “fonds” genoemd mag worden, omdat het dat niet is. Verder geeft Jeroen aan dat, zoals al eerder door hem besproken, het zzp-rapport vanuit Den Haag inderdaad wordt uitgesteld en waarschijnlijk pas het tweede kartaal van 2015 naar buiten komt. De inzet, 16 zetels, is daar waarschijnlijk wel een belangrijke oorzaak van ook al ontkent minister Kamp dit. Dan nog een leuk initiatief in de UK de eerste echte zzp-ambassadeur, volgens Jeroen ook een goed idee voor Nederland.

Niet zeuren, leef je passie

Als Diana Matroos vraagt waar het succes van William Morris in schuilt geeft hij aan dicht bij zichzelf te blijven en dat hij niet meegaat in de waanzin van zijn klanten, vaak bekende mensen. “Ik wil het rustpunt van de dag zijn, dan is de klik goed. En ik voel me zeker niet beter dan de onderwerpen die ik fotografeer! Ik ben een dienstverlener.” Ook Bufi Duberman is het hier roerend mee eens. “Wat jij doet met beelden doe ik met woorden. Ik wil dat mijn klanten zo goed mogelijk naar voren komen.” Als Diana om een tip vraagt van een echte New Yorkse, zegt Bufi: “Niet zeuren!” Uit het publiek komt van Paulien van Aken de vraag of de gasten ook een boek geschreven hebben. Bufi geeft hierop als antwoord: “Jazeker, ik heb twee boeken geschreven en dat is ook belangrijk. Denk ook groot, breng je ‘message’ over de hele wereld!”

Ook vinden zowel Bufi als William het niet erg om veel te werken, beiden werken zeven dagen in de week. Als Jeroen vraagt of ‘passie’ de kern is, geeft Bufi volmondig toe dat het inderdaad de reden is vol te kunnen houden: “Ik leef mijn passie…find out what you love and work it, forever!” Ook William geeft aan het niet erg te vinden: “Als je iets leuk vindt om te doen, is het geen werk.” De conclusie van Diana is dan ook dat dit positieve gevoel zijn weerslag heeft op de klanten, wat je dan ook weer veel goeds brengt als zzp’er. Ook ‘human skills’ en ‘opvallen als zzp’er’ zijn zaken die William en Bufi erg belangrijk vinden voor de zzp’er.

Challenger

Janneke Smeulders, eigenaar van Fairmail is deze week de challenger. Zij heeft een sociale onderneming opgezet waar jongeren uit Peru, India en Marokko geld verdienen met fotografie. Het verdiende geld wordt door Fairmail beheerd in verschillende fondsen, voor bijvoorbeeld onderwijs, huisvesting, zorg maar ook voor kleding. De jongeren vragen dit aan, leveren een bon hiervoor in en worden op deze manier ook goed gecontroleerd. Janneke werkt graag met deze jongeren omdat ze een andere kijk op de wereld hebben: “Een frisse blik.” William geeft aan het “een mooi concept” te vinden en “tof initiatief.” Belangrijk is voor Janneke het werken met ‘dropbox’ ook Bufi geeft aan tegenwoordig veel bezig te zijn met ‘facetime coaching’ en William werkt onder andere met ‘WeTransfer’.
Allemaal digitale mogelijkheden die het de zzp’er makkelijk maakt als ‘digitale nomade’ te werken en internationaal bezig te zijn.

Pitch

Bob Richters, van Hotspot Hutspot is de pitcher, winnaar van de Freelancer Of The Year Awards. Bob is werkzaam in Rotterdamse wijken. Samen met tieners, vrijwilligers en werklozen wordt er gekookt, samen gegeten en maaltijden worden aan klanten geserveerd. Belangrijk vindt Bob het te kijken naar “wat kan je wel!” en op een positieve manier de zaken te benaderen. Met zijn sociaal duurzame visie hoopt hij ook andere bedrijven te motiveren met hem zaken te doen, zoals hij bijvoorbeeld met Herman den Blijker al doet. “Eigenlijk ben jij de Nederlandse Jamie Oliver,” zegt Jeroen. “Inderdaad, alleen ik probeer het wel toegankelijk te houden, niet exclusief,” antwoordt Bob. Verder hoopt Bob binnenkort uit te breiden naar Curaçao en ook de first lady van Canada heeft aangegeven het concept te willen gaan doorzetten.

Tips sociale media

Ben van der Burg vertelt over zijn bezoek aan ‘het congres van de toekomst’. Duidelijk is dat de zzp’er al veel meer met robots en computerpower te maken heeft dan gedacht. Angst voor de toekomst van de robot hoeft de zzp’er volgens Ben nog niet te hebben, alleen maar voordelen en tijdbesparing.

Bron: ZZP Barometer/BNR • 24/11/2014

Deel dit bericht via: