ZZP’er: Wees vervangbaar
“Ik werk als zzp’er, maar mag mij echt niet zomaar laten vervangen door een andere ondernemer”, mailde een verontruste zelfstandige naar RTL Z. “Moet ik dan volgens de nieuwe regels officieel in loondienst?” Sinds ruim een maand is de nieuwe zzp-wet van kracht, maar nog steeds is niet alles duidelijk. Hoe zit dit nou precies?
De Belastingdienst kijkt naar drie verschillende punten om te zien of iemand in loondienst is. Wie voor een baas werkt, mag niet zelf bepalen wie de werkzaamheden overneemt als hij of zij ziek is. Ook krijgt iemand met een contract elke maand een loon en moeten de opdrachten uitgevoerd worden die de baas geeft. Werk je als zzp’er onder dezelfde omstandigheden, dan ben je volgens de Belastingdienst tóch in dienstverband.
Laat minimaal een punt weg
Een handige truc om te bewijzen dat je níet in verkapte loondienst bent, is door één van deze punten weg te laten. “Zie het als een kegelbaan: gooi er eentje om en dan heb je een veilige overeenkomst van opdracht, zo redeneert de Belastingdienst”, zegt Josien van Breda, directeur van ZZP FNV.
Zo zou je kunnen proberen aan te tonen dat je geen loon of andere vorm van betaling ontvangt. “Maar dan doe je dus vrijwilligerswerk””, vat zzp-expert Pierre Spaninks samen.
Lastig om te bepalen dat je geen gezag hebt
Je zou ook aan de Belastingdienst duidelijk kunnen proberen te maken dat je niet onder leiding en toezicht of gezag werkt. Een opdrachtgever mag natuurlijk een ondernemer wel vertellen wat hij moet doen, want hij huurt iemand in voor een bepaald doel. In tegenstelling tot een werknemers is de zzp’er zelf verantwoordelijk voor het te bereiken resultaat.
Tip: Zet daarom in je overeenkomst met de opdrachtgever dat je volledig vrij bent om jezelf te laten vervangen. Of je jezelf, ondanks het contract, ooit écht laat vervangen, kan je zo in het midden laten. Weinig zzp’ers willen daarnaast het risico lopen een vervanger voor te dragen die niet bevalt, want dan ben je de opdrachtgever kwijt…
Lees voor alle duidelijkheid en toelichting het hele artikel op de site van RTLZ.
Hele artikel · Bron: RTLZ · 2/6/2016