Na afschaffen VAR verwachten zzp’ers minder werk

De overgrote meerderheid van opdrachtgevers en zelfstandigen in Nederland is niet blij met de afschaffing van de VAR en de nieuwe regeling die daarvoor in de plaats komt. Zij verwachten dat dit zal resulteren in minder werk voor zelfstandigen.

zzpnieuws-nl_VARUit onderzoek van Michael Page blijkt dat het afschaffen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei aanstaande zijn doel voorbij schiet. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen vanaf die datum overeenkomsten gebruiken die door de belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Zo is de eerste modelovereenkomst in de ICT – afkomstig van The Future Group – inmiddels goedgekeurd. Deze week meldde ook de Nederlandse Bond voor Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) dat hun modelovereenkomst is goedgekeurd.

Michael Page deed onderzoek naar de stemming onder Nederlandse werkgevers en zelfstandigen. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel zelfstandigen en opdrachtgevers niet blij is met de nieuwe regeling. “We moeten natuurlijk zien hoe het uitpakt in de praktijk, maar de nieuwe regeling lijkt op het eerste gezicht een te omslachtige oplossing, die voor veel onrust zorgt op de arbeidsmarkt”, zegt Mischa Voogt, Managing Director van Michael Page.

Vraagtekens bij haalbaarheid toetsing

Maar liefst 84% van de ondervraagde freelancers en 87% van de ondervraagde bedrijven denkt dat de wijziging geen oplossing vormt voor het door de overheid geschetste probleem van schijnzelfstandigheid.

Zekerheid valt weg

Een verschil met de oude VAR-regeling, is dat de belastingdienst nu pas tijdens de opdracht of achteraf gaat controleren of iemand wel echt als zelfstandige kan worden aangemerkt, waar dat voorheen vooraf werd bepaald, en dat de verantwoordelijkheid niet meer bij de zelfstandige ligt, maar bij de opdrachtgever.

Paardenmiddel

De nieuwe regeling is vooral bedoeld om risicogroepen, in vooral de lagere uitvoerende functies, tegen uitbuiting te beschermen. Maar omdat de regeling voor iedere zelfstandige geldt, ondervindt elke beroepsgroep de toegenomen administratieve druk van het wegvallen van de VAR.

– Michael Page gaat een vervolgonderzoek doen op het moment dat de nieuwe regeling effectief is, omdat er op dit moment nog veel onduidelijkheid is over de uitvoering en de invulling.

Bronnen: Michael Page / Automatiseringgids · 31/3/2016

Deel dit bericht via: