FNV omarmt de zzp’er

fnv bond - zzpers -zzpnieuwsnl

De FNV zet de eerste stap op weg naar een radicale strategiewijziging, door vanaf begin 2017 ook de belangenbehartiging van zzp’ers op zich te nemen naast die van vaste werknemers. Dat heeft het FNV Ledenparlement van de grootste vakbond van Nederland vrijdagmiddag besloten.

Het gaat om een controversiële stap, die jarenlang niet mogelijk was door interne verdeeldheid over het onderwerp. Met name vakbondsleden die aan de SP gelieerd zijn, verzetten zich ertegen omdat ze zzp’ers zien als een bedreiging die werknemers via lage tarieven en fiscale voordelen wegconcurreren.

Betere zzp-tarieven

Het nieuwe inzicht is echter dat een brede, toekomstbestendige vakbond zich moet inzetten voor de rechten van alle werkenden, niet alleen voor medewerkers. FNV-bestuurslid Mariette Patijn: ‘Werknemers en zzp’ers moeten voorkomen dat ze tegen elkaar worden uitgespeeld. We staan zoveel sterker als we samen optrekken tegen werkgevers en opdrachtgevers. We gaan ons de komende tijd inzetten voor zzp-tarieven waar mensen van kunnen leven en een pensioen van kunnen opbouwen. Ik ben daar heel enthousiast over.’

Fusie van drie bonden

De stap houdt concreet in dat FNV Zelfstandigen, een tot nu toe onafhankelijke lobbypartij voor zelfstandigen, per 1 januari direct onder de centrale FNV-bond komt te vallen en meer mankracht en expertise tot zijn beschikking krijgt. Het orgaan worstelde de afgelopen jaren met teruglopende ledenaantallen. Een van de scenario’s is een fusie op termijn met FNV Mooi (kappers) en een deel van de mediabond Kiem, die ook veel freelancers in hun achterban hebben.

Hele artikel · Bron: FD · 17/6/2016

Deel dit bericht via: