‘Leg verzekeraars een standaard verzekering voor arbeidsongeschiktheid zzp’er op’

Maak van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen een eenheidsworst, net zoals we nu bij de basisverzekering voor zorg doen, schrijft Paul van der Kwast.

De discussie over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (aov’s) voor zelfstandig ondernemers kabbelt maar voort, zonder dat er veel gebeurt.

Vorige week werd bekend dat minder dan een kwart van de zzp’ers een aov heeft afgesloten. En voor zover ze dat wel hebben gedaan, is nog maar de vraag of ze wel een uitkering krijgen. Er verschijnen regelmatig artikelen in de media over verzekerde zzp’ers die na een ongeval of ziekte niet meer kunnen werken, maar toch geen uitkering krijgen. Bijvoorbeeld omdat de verzekeraar het proces traineert. Of omdat de polisvoorwaarden de aandoening waaraan de verzekerde lijdt, niet blijkt te dekken.

Polisvoorwaarden onbegrijpelijk

Nu is dat laatste niet zo vreemd: probeer maar eens de polisvoorwaarden door te lezen. Dat is geen pretje. Niet elke verzekerde zal precies weten waarvoor hij is gedekt en waarvoor niet. De AFM wees er al in 2011 op dat veel aov’s te complex zijn en dat de polisvoorwaarden en uitsluitingen vaak onbegrijpelijk zijn voor klanten.
Sinds 2011 lijkt er niet veel te zijn veranderd. Als je gaat googelen, is de markt nog steeds onoverzichtelijk. De tarieven en uitsluitingen verschillen behoorlijk, zodat een echte vergelijking lastig is. Dan maar naar een fysieke adviseur, zou je denken. Maar daar heb je ook niet veel aan: vorig jaar verscheen een ander rapport van de AFM waarin staat dat 95 procent van de aov-adviezen aan zzp’ers onder de maat is.

Wat leert dit ons?

Hele artikel • Bron: z24 • 10/2/2016

Deel dit bericht via: