Mijn complimenten voor de ZZP’er

Uitspraken Klaas Knot waren dom en niet chique

De ZZP’ers blijven in de belangstelling. Van de politiek, de vakbeweging, tot en met de President van de Nederlandse Bank, bemoeit zich met hen. Bijna iedereen in negatieve zin. Velen vinden dat de zelfstandigen zonder personeel zich verplicht moeten gaan verzekeren. De achterliggende gedachte: proberen de ZZP’ers weer richting het werknemerschap te schuiven. Tegen al dat gedoe in zetten deze zelfstandigen zich in voor hun eigen toekomst en zij voelen zich daar goed bij. Het komt prachtig uit dat een tweetal onafhankelijke instellingen dat nu bevestigt.

123RF

Complimenten voor de ZZP’er

Vorige week dinsdag werd een onderzoek van het TNO en het CBS gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ZZP’ers minder vaak een burn-out hebben dan werknemers in loondienst. Ook zijn ze bevlogener, vinden ze hun werk gevarieerder en willen ze, ondanks dat ze vaker fysiek zwaar werk doen, later met pensioen. Ik  noem slechts een paar punten uit dit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO. Goed nieuws dus en een bijzonder compliment voor deze zelfstandigen.

Hoe anders sprak eind maart President Knot van de Nederlandse Bank. Hij haalde zich toen de woede van de Stichting ZZP-Nederland op de hals. Die zei dat Klaas Knot ‘de jacht op alle hardwerkende zelfstandige ondernemers heeft geopend’. Knot zette hen weg als ‘dagloners’. Zo’n dagloner woont (las ik in De Dikke van Dale) in een daglonershuisje, een ‘klein armoedig huisje’ voor hem en zijn gezin. De uitspraak van Knot had iets denigrerends. Dat is dom en niet chique…

Hele artikel (column door Hans Wiegel) · Bron: The Post Online · 30/5/2016

Deel dit bericht via: