Payrollen of toch in dienst, wat zijn de alternatieven voor zzp’ers?

ZZP'ers aan het werk

De VAR voor ZZP’ers is nu echt verdwenen. Samen met je opdrachtgever moet je een modelovereenkomst opstellen. Maar hoe pak je het aan als dat niet lukt, wat zijn de alternatieven? RTL Z-redacteur Ann-Lynn Hamelink bespreekt de alternatieven in Dossier ZZP.

Ga eerst na wat je graag wilt, zegt Daniël Maats, advocaat Arbeidsrecht. “Als je wil blijven ondernemen, dan zal je de risico’s voor lief moeten nemen. Probeer in dat geval met de opdrachtgever de beste overeenkomst op te stellen.” Het is niet verplicht, maar aangeraden wordt om daarbij gebruik te maken van een modelovereenkomst of om er zelf één schrijven. Wat daarin moet staan is nog wat onduidelijk, maar de laatste stand van zaken vindt je hier.

Mocht je daar niet zo’n zin in hebben, dan zijn er een aantal alternatieven.

Uitzendbureau als tussenpersoon

Eén van de alternatieve opties is een tussenkomstmodel, zegt Maats. “Daarbij wordt een modelovereenkomst gemaakt waarbij een andere partij de risico’s overneemt, zoals een uitzendbureau.” Je komt dan dus in dienst bij het uitzendbureau, die je plaatst bij nieuwe werkgevers.

Meindersma adviseert zo’n model niet. “Ondernemers willen graag ondernemer blijven. Dus ook de zzp’er heeft het er over het algemeen bewust voor gekozen en wil graag die vrijheid behouden.”

Liever kijken dan lezen?

Hele artikel · Bron: RTLZ · 4/7/2016

Deel dit bericht via: