Tweede Kamer: Wiebes hoeft ZZP-wet niet te repareren

De Tweede Kamer heeft vanmiddag twee moties van D66 afgewezen die beoogden de markt voor de inhuur van zzp’ers snel weer op gang te brengen. 

Staatssecretaris Wiebes hoeft van de kamer geen verkenning te starten hoe ‘echte ondernemers’ via een toets op ondernemerschap zekerheid vooraf kunnen krijgen zonder het gebruik van modelovereenkomsten. Ook hoeft hij niet te beloven dat hij geen naheffingen zal opleggen aan ‘goedwillende ondernemers’.

Beide moties waren ingediend door Steven van Weyenberg (D66). De tweede was medeondertekend door Farshad Bashir (SP), Carola Schouten (ChristenUnie) en Norbert Klein (Klein).

Samen hadden deze twee moties bij opdrachtgevers het vertrouwen moeten herstellen dat zij zonder fiscale risico’s kunnen samenwerken met zzp’ers. Te vrezen valt dat nu nog meer zelfstandigen opdrachten mis gaan lopen of gedwongen worden om in loondienst te gaan werken via payroll- en uitzendconstructies.

Wel aangenomen werd motie nr 30 van Erik Ziengs (VVD), die de regering vroeg om ‘zekerheid’ vooraf te geven dat elke opdrachtgever en zelfstandige die volgens een goedgekeurde modelovereenkomst werken ‘gevrijwaard’ zijn van naheffingen.

De staatssecretaris had die in het debat echter reeds geïnterpreteerd als ‘geen ongeconditioneerde vrijwaring’ en zijn partijgenoot had daar genoegen mee genomen. Daarmee was de angel eruit.

De Tweede Kamer wil wel de vinger aan de pols houden en uiterlijk 19 december van staatssecretaris Wiebes een volgende voortgangsrapportage ontvangen. De daartoe strekkende gewijzigde motie nummer 21 van Van Weyenberg werd met algemene stemmen aangenomen.

In totaal werden 15 moties in stemming gebracht. Lees verder op pierrespaninks.nl

Pierre Spaninks

Pierre Spaninks

Door ZZP-expert Pierre Spaninks ·  4/10/2016

Deel dit bericht via: